« Život
objavljeno prije 5 godina i 7 mjeseci
MA DA?

Kako najbrže preboljeti prekid?

Pisanje popisa negativnih stvari o svom bivšem/bivšoj jednom dnevno može biti prilično učinkovito

Kako popraviti slomljeno srce?
Kako popraviti slomljeno srce? (Arhiva)
Više o

prekid

,

slomljeno srce

Recept za liječenje slomljenog srca iliti kako preboljeti prekid traži se oduvijek, a savjeta je mali milijun - od prijelazne veze do hobija, no radi li išta od toga? Očito ne baš, jer slomljena srca daju najbolje pjesme, knjige, filmove...

No, da vidimo što o tome kaže znanost? 

Istraživači s University of Missouri analizirali su tri najčešće strategije koje ljudi koriste kako bi preboljeli prekid. Pratili su 24 ispitanika, u dobi između 20 i 37 godina, koji su prekinuli veze koje su trajale nešto manje od tri godine. Podijelili su ih u četiri skupine koje su se usredotočile na jedan od tri mehanizma suočavanja.

Prva skupina je rekla da negativno razmišlja o svojim bivšim. Drugi su prihvatili ono  što se dogodilo i priznali ljubav koju osjećaju za bivšeg partnera. Treći su se usredotočili na stvari koje nisu povezane s njihovim bivšim, kao i na druge ljude. Četvrta skupina nije spadala niti u jednu od prve tri skupine. 

Sudionici su tada zatraženi da popune upitnik, a tim je izmjerio emocionalnu privrženost bivšim partnerima. Istraživački tim je utvrdio da su sve tri strategije funkcionirale, ali bilo je ograničenja.

Prva skupina osjetila je manje ljubavi prema njima, ali oni su također završili u lošijem raspoloženju. Druga grupa nije se osjećala bolje i njihova se ljubav prema bivšem partneru nije promijenila. Treća grupa osjećala se sretnijom, ali pristup nije promijenio koliko su još uvijek zaljubljeni u bivše.

Studija pokazuje da niti jedna od ovih metoda nije dobro dugoročno rješenje, ali bi mogle olakšati prekid.  Uostalom, prevladavanje prekida znači promjenu razmišljanja, što treba vremena.

Pisanje popisa negativnih stvari o svom bivšem jednom dnevno, može biti učinkovito, savjetovala je glavna istraživačica Sandra Langeslag u intervjuu za TIME, dodavši kako bi se u početku mogli osjećati lošije zbog toga, ali taj osjćeja brzo prolazi. 

28.08.2018. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh