Kako najbolje pripremiti jaja?
Jaja su veoma hranjiva namirnica i sadrže relativno malo kalorija, no jesu li kuhana jaja najbolji način pripreme?
Jaja su odlična namirnica, bogata bjelančevinama, vitaminima, mineralima, zdravim mastima i raznim drugim hranjivim supstancama u tragovima. Međutim, način na koji ih pripremate može imati važnu ulogu u tome koliko će ona biti hranjiva.
Na osnovu analize najpopularnijih metoda pripremanja jaja došlo se do najzdravijeg načina za pripremu ove, veoma važne namirnice u našoj prehrani.
Kajgana - kajgana se pripremaju tako da se jaja umute u posudi, a onda uliju u vruću nauljenu tavu i miješaju na umjerenoj temperaturi dok se ne ispeku.
Kuhana - tvrdo kuhana jaja kuhaju se u ljusci u kipućoj vodi između šest i 10 minuta, u ovisno o tome koliko želite da žumanjak bude tvrd. Što ih duže budete kuhali, žumanjak će postati čvršći.
Mikrovalna pećnica - mikrovalne se mogu koristiti za pripremanje jaja na mnogo različitih načina. Za kuhanje jaja u mikrovalnoj potrebno je manje vremena nego na štednjaku. Međutim, obično nije dobra ideja jaja u ljusci pripremati na ovaj način jer se pritisak u njima može brzo povećati i ona mogu eksplodirati.
Omlet - da biste napravili omlet, jaja se umute, pa uliju u vruću nauljenu tavu i polako prži na umjerenoj temperaturi dok ne postanu čvrsta. Za razliku od kajgane, omlet se ne miješa nakon što se jaja uliju na tavu.
Pečena - pečena jaja pripremaju se u posudi za pečenje u vrućoj pećnici.
Poširana - poširana jaja se pripremaju tako što se razbiju u vrućoj vodi i kuhaju se dvije do tri minute.
Pržena - pržena jaja se razbiju u nauljenu vruću tavu i možete ih pržiti samo s jedne strane kako biste dobili jaje na oko ili s obje strane.
Novi komentar