« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
SAVJETI

Kako kupiti super lubenicu?

Lubenice su jednostavno sjajne i trebalo bi ih jesti što više tijekom sezone, pa evo par savjeta kako kupiti dobru, sočnu i slatku lubenicu

Kako se odabire lubenica
Kako se odabire lubenica (Arhiva)
Više o

kupovina

,

lubenica

,

zrelost

Lubenice, sočni i slatki plodovi koje toliko volim tijekom ljeta rashladiti i uživati u njima mogu postati i izvor razočaranja ako kupimo neku koja je nezrela ili prezrela - uništit će nam cijeli gušt.

E, zato imamo par savjeta kako odabrati savršenu lubenicu

Za početak, birajte neku koja nije oštećena. Naime, površina lubenice trebala bi biti tamno zelene boje, tvrda na opip, glatka i bez vidljivih oštećenja. Mekana površina pouzdani je znak da je plod počeo truliti, a izbjegavajte i onu osušene površine koja je izgubila svu sočnost i slatkoću. Plod bi trebao biti asimetričan, a one s neobičnim grbama prepustite nekom drugome.

Nadalje, pogledajte kakve je boje mrlja - ona predstavlja mjesto na kojoj je ista ležala na zemlji tijekom dozrijevanja. Najzrelije lubenice imaju žućkastu mrlju, dok one bijele boje ili svijetlo zelene boje treba izbjegavati jer su ubrane prije nego što su dozrele.

Za kraj, odmjerite težinu - čak 92 posto lubenice čini voda, pa su najsočniji plodovi ujedno i najteži. Podignite nekoliko lubenica iste veličine, a kući odnesite onu koja je najteža. Ta će biti najslađa i najsočnija! 

08.07.2016. 16:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh