« Svijet
objavljeno prije 4 godine i 10 mjeseci
KOMENTAR

Kako je Trump Amerikancima oduzeo praznik

Tenkovi i politika: Donald Trump je privatizirao američki nacionalni praznik bez obzira na apolitičnu tradiciju 4. srpnja. To pokazuje koliko malo poštovanja ima prema vlastitom narodu, smatra Carla Bleiker

Nikad ne znate što vas čeka...
Nikad ne znate što vas čeka... (Arhiva)
Više o

Donald Trump

,

vojna parada

,

Dan neovisnosti

Dan neovisnosti Sjedinjenih Američkih Država za Amerikance predstavlja veliki događaj. Bilo na elegantnoj istočnoj obali, na ruralnom srednjem zapadu ili u liberalnim gradovima Kalifornije - svuda je 4. srpnja razlog da se ljudi okupe, provode vrijeme s prijateljima i obitelji i gledaju vatromet. U zemlji koja je većinu drugih dana u godini ideološki duboko podijeljena, Dan neovisnosti ujedinjuje ljude.

Zbog toga je posebno zabrinjavajuće što Donald Trump za vlastite potrebe zloupotrebljava rođendan Amerike. Da se podsjetimo: Ne, nije normalno da predsjednik na Dan neovisnosti održi govor u Washingtonu. To se do sada dogodilo samo jednom: 1951. kada je predsjednik Harry S. Truman u obraćanju ispred Vašingtonskog obeliska obavijestio javnost o trenutnom stanju u Korejskom ratu.

Ovoga 4. srpnja Amerika se ne nalazi u ratu. Unatoč tome, predsjednik Trump je odlučio da u svojoj proslavi "Pozdrava Americi" oda počast vojsci. Teški tenkovi su dopremljeni vlakom iz Georgie, unatoč tome što su mnoge gradske uprave i drugi kritičari bili zabrinuti da tenkovi mogu oštetiti ceste ili čak srušiti neki most.

No, Donaldu Trumpu je bilo svejedno. On je već dugo želio održati vojnu paradu u Washingtonu, a bez tenkova to nije prava vojna parada!

Nije vlada naroda

Njegov govor počinje sjećanjem na herojstvo vojnih trupa Georgea Washingtona, koji je u Ratu za neovisnost prevladao brojčano nadmoćnije Britance. Predsjednik je pred Lincolnovim memorijalom govorio i o ukidanju ropstva. I o tome kako je upravo predsjednik Abraham Lincoln u svom čuvenom govoru "Gettysburg Address" 1863. rekao: "Vlada iz naroda, od naroda i za narod."Parade s tenkovima i političarima su češće povezuju s autoritarnim državama poput Sjeverne Koreje ili Rusije - obje zemlje kojima se Trump u skorije vrijeme izgleda pridružio. To što Trump sada svojim građanima oduzima apolitični nacionalni praznik kako bi nametnuo svoju volju, pokazuje da mu nije stalo do zajedništva i nepristranosti. Za njega su važne samo velike geste i moć.

Ali to zvuči porazno na proslavi poput ove, s koje su mnogi stanovnici glavnog grada izostali u znak prosvjeda, jer smatraju da je ponašanje njihove vlade na Dan neovisnosti "sramno" ili "odvratno", kako su pisali na društvenim mrežama.

Borbena himna na Dan neovisnosti

Ništa ne govori protiv toga da se oda počast muškarcima i ženama u vojsci, u mornarici i drugim rodovima američke vojske. Ali 4. srpnja, praznik čitavog američkog naroda, je pogrešan dan za takvu proslavu, a National Mall u srcu Washingtona je pogrešno mjesto za tenkove i borbene avione. Pohvala predsjednika Trumpa vojsci za ovaj Dan neovisnosti je providan pokušaj da se iskoristi njen visoki ugled u američkom društvu, posebno među konzervativnim Amerikancima.

Politizirani vojni teatar završava američkom patriotskom pjesmom "Borbenom himnom Republike" ( The Battle Hymn of the Republic). Mnogi Amerikanci će se dugo sjećati ovog nacionalnog praznika - i to ne po dobrim stvarima.

Piše: Carla Bleiker/DW
08.07.2019. 08:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    08.07.2019. 10:16
    trump je klaun kakvog amerikanci nisu imali još od nixona
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh