« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
FACEBOOK

Kako je sramežljiv tip stvorio najveću društvenu mrežu Facebook

VIDEO - Intervju s Benom Mezrichom koji je istražio i napisao pravu istinu o počecima Facebooka

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg (Getty Images)
Više o

Facebook

,

Ben Mezrich

,

Eduardo Saverin

,

igrice na Facebooku

Američki autor Ben Mezrich u knjizi "Slučajni milijarderi: osnivanje Facebooka, priča o seksu, novcu, geniju i izdaji" opisuje nastanak najpopularnije društvene mreže na svijetu iz nešto drugačijeg kuta nego što smo navikli.

Sve je počelo kada su prijatelji s Harvarda, Mark Zuckerberg i Eduardo Saverin, osmislili mrežu koja im je trebala olakšati pristup studentskoj eliti i pomoći u osvajanju djevojaka. Prijateljstvo je na kraju završilo na sudu, a Eduardo je svoju priču odlučio ispričati Mezrichu.

O kontroverznoj knjizi, na temelju koje je snimljen film "The Soc ial Network", s Benom Mezrichom je porazgovarala novinarka Metroa Celia Pedroso.

Kako ste došli na ideju o pisanju knjige?
Sve je počelo s e-mailom kojeg sam dobio od prijatelja Eduarda Saverina. Eduardo mi je želio ispričati kako ga je izdao najbolji prijatelj. Bio sam fasciniran dramom najbogatijeg mladića na svijetu i time što je sve bio spreman učiniti kako bi stvorio Facebook. Ja sam tada već imao svoj profil na Facebooku, a i moja žena ga svakodnevno koristi. Nisam ni slutio što se sve događalo oko te stranice na početku.

Tko su vam bili izvori?
Imao sam mnogo unutarnjih i vanjskih izvora. Razgovarao sam sa studentima koji su bili na Harvardu u trenucima pokretanja mreže. Trebalo mi je oko godinu dana da istražim cijeli slučaj.

>>Facebook Places - saznajte tko, što kada i gdje

Što vas je najviše iznenadilo?
Iznenadilo me da je Facebook tako brzo postao tako bogat, pogotovo ako znamo da dečki koji su ga osnovali nikad nisu trčali za novcem. Marku nije stalo do novca, stalo mu je samo do Facebooka. Nevjerojatno je kako su štreberi koji su samo željeli upoznati djevojke i biti cool uspjeli promijeniti svijet.

Knjiga je zapravo triler...
Tako je, radi se o stvarnoj priči koja je ispričana kao da se odigrava na filmu. To je moj stil pisanja. Sve činjenice u knjizi su istinite, ali su iznesene u obliku trilera.

Jeste li ikada upoznali Marka?
On je vrlo čudan, izrazito povučen i teško je s njim razgovarati. Uložio sam puno truda i vremena da uspostavim kontakt i suradnju s njim, ali je na kraju odlučio ostati zatvoren.

Jesu li sudske tužbe između Marka i Eduarda završile?
Mislim da jesu. Čini se da su se dogovorili i da je Eduardo nagrađen titulom su-osnivača Facebooka. Više mi se ne javlja i to je vjerojatno bio dio dogovora između njega i Marka.

Pogledajte službeni trailer filma:

Piše: Célia Pedroso / Metro World News
25.09.2010. 18:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh