« Fun
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
ZAŠTO SE SMIJEMO?

Kako je nastao 1. april?

Ponekad smiješne vijesti izazovu paniku, a postoje i slučajevi kada ljudi ne vjeruju u nešto što se stvarno dogodilo

Smile
Smile (Arhiva)
Više o

1. april

,

Prvi april

,

1. travnja

Podrijetlo 1. travnja kao dana za šale nije pouzdano utvrđeno, ali postoje naznake da ima korijene u dalekoj povijesti, prenosi Hina. 

Neki smatraju da potječe iz drvene Grčke ili Rima, a drugi vjeruju da dolazi iz srednjovjekovne Francuske kada je francuski kralj Karlo IX. 1564. godine uveo novi kalendar po kojem je početak nove godine s 1. travnja prebačen na 1. siječnja.

>>Najbolje šale za 1. april

Kako su tada vijesti sporo putovale mnogi su nastavili slaviti novu godinu po starom kalendaru - 1. travnja, a oni koji su bili upućeniji počeli su se rugati neznalicama, šalili su se na njihov račun, ismijavali ih i nazivali "travanjskim ludama".

U Mađarskoj je u prošlosti bilo tipično na taj dan poslati djecu da kupe komarčevu mast, guščje mlijeko ili žice za trubu. U novije vrijeme treba biti oprezan s vijestima budući da se i mediji vole našaliti 1. travnja sa svojim slušateljima, gledateljima i čitateljima.

Zna se dogoditi da vijesti koje su trebale biti smiješne izazovu paniku, a druge se ne uzmu za ozbiljno. Tako su mnogi Amerikanci mislili da je izvješće o potresu i tsunamiju 1. travnja 1946. na Aljasci i Havajima, gdje je izgubilo život 150 ljudi, bilo prvotravanjska šala.

01.04.2011. 13:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh