« Lifestyle
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
OPREZ: SALMONELA

Kako ispravno ispuhati jaja?

Sirova jaja nikada se ne smiju izravno stavljati na usta prilikom ispuhivanja

Uskršnja jaja
Uskršnja jaja (Shutterstock)
Više o

Uskrs

,

pisanice

,

dekoracija

,

ispuhano jaje

,

ispuhivanje jaja

,

bojanje jaja

,

uskršnja jaja

Uskrs je pred vratima a time i dekoriranje doma zečićima i neizostavnim jajima. No, sirova jaja su pored sirove piletine najveći izvor salmonele pa prilikom ispuhivanja jaja valja biti posebno oprezan.

Bakterije se nalaze na ljusci, a ponekad i u žutanjku. Do neželjene infekcije stoga može doći konzumacijom, ali i nepromišljenim kontaktom s ljuskom.

Djeca ispod pet godina i starije osobe ne bi uopće smjela dolaziti u dodir sa sirovim jajima, dok bi se svi ostali trebali pridržavati pravila da se jaja se smiju prisloniti uz usta.

Među najboljim alternativnim metodama ispuhivanja preporučuje se korištenje tanke slamke ili injekcije, a ako ništa od toga nemate pri ruci onda jaje prethodno barem prebrišite alkoholom.

Žutanjak i bjelanjak će lakše izaći kroz rupicu ako jaja prije ispuhivanja protresete i ako ih neko vrijeme ostavite da se zagriju na sobnoj temperaturi.

Ispuhana jaja obavezno dobro isperite mlakom vodom i sredstvom za pranje suđa te ih osušite nakon čega ih možete mirne duše dati djeci na bojanje.

20.04.2011. 11:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh