« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SVEMIRSKI DIZAJN

Kako ispeći kruh na Marsu?

Život astronauta u svemiru nekad je nalikovao spartanskom. No, astronauti danas provode nekoliko mjeseci u svemiru, zbog čega im trebaju posebni predmeti iz svakodnevnog života.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Metro World News)
Više o

svemir

,

astronauti

,

svemirski turizam

,

svemirski dizajn

U laboratoriju u Houstonu, svemirski dizajner Kristine Ferrone testira biljke, iPod, sobni bicikl i kauč. Njezin je cilj stvoriti ugodnu kućnu atmosferu u svemirskom okruženju i na taj način olakšati boravak astronautima u surovim uvijetima. ˝Razvijamo biljke ne samo kao izvor hrane već i u estetske svrhe˝, objašnjava. Ferrone radi u Međunarodnom centru za svemirsku arhitekturu pri Sveučilištu Houston.

˝Svemir bi trebao biti ugodno mjesto za boravak i rad. Doista postoje izazovi kada radite u uvijetima mikrogravitacije, npr. ne možete koristiti kompjuterski miš. No to je također vrlo liberalna atmosfera, jer možete koristiti bilo koju površinu. Npr. možete staviti stol na strop˝, dodaje Rod Jones, šef transporta Međunarodne svemirske stanice pri NASA-i.

Kako su svemirska putovanja postajala sve naprednija, uključujući i produžene boravke na ISS-u, tako se razvijao i dizajn predmeta za korištenje u svemiru. ˝Svaki detalj astronautima može olakšati boravak. Ako namjeravate provesti pola godine u svemiru, prikladno i prilagodljivo osvjetljenje kako biste mogli obavljati svakodnevne dužnosti čini razliku˝, navodi Jones. S obzirom da čovječanstvo ozbiljno razmišlja o istraživanju Marsa, astronauti će trebati komfor jer putovanje traje 7 mjeseci.

Sve veći interes za svemirski turizam još jedan je razlog zašto se biljke i fotelje testiraju za orbitu. ˝Danas većina svemirskih turista provodi oko 40 minuta u orbiti, no kako će se vrijeme boravka produživati, trebat će stvari iz svakodnevnog života˝, tvrdi dr. Chris Welch, profesor aeronautike na Londonskom sveučilištu. ˝Trenutna cijena podizanja težine od 1 kg u orbitu iznosi oko 10,000 dolara. Kako cijena bude padala tako će se sve više stvari moći slati u svemir.˝

Welch trenutno razvija parfeme za svemir, dok su ostali istraživači fokusirani na različitu paletu proizvoda, od odjeće do društvenih igara. Jedna japanska kompanija čak je dizajnirala vjenčanicu za svemir.

No sve dok putovanje u svemir ostaje "skup sport", svemirski dizajneri moraju pronalaziti kreativne načine razvoja proizvoda bez da ih testiraju u orbiti. Ferrone trenutno provodi eksperimente na otoku Devon, koji se nalazi u polarnom dijelu Kanade i najviše nalikuje svemirskom okruženju. Tada je otkrila svoju pravu strast. ˝Svemirska hrana nije baš dobra. Bilo bi zanimljivo razviti nove načine pripreme hrane koja će ostati svježa tijekom dužeg vremena u svemiru. Kvalitetna hrana važna je za moral tima. Voljela bi dizajnirati stroj za pravljenje kruha u svemiru.˝

26.03.2010. 12:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh