« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 10 mjeseci
SAVJETI

Kako iskoristiti hranu do kraja?

Hrane se baca toliko da bi nam se život trebao zgaditi zbog toga, pa evo korisnih savjeta kako iskoristiti hranu koja više ne izgleda kao kad ste je kupili - ali se i dalje može jesti

Previše često se baca dobra hrana
Previše često se baca dobra hrana (Arhiva)
Više o

savjeti

,

trajnost hrane

Od smežuranog krumpira možete napraviti pire, ulje je vjerojatno bilo izloženo niskoj temperaturi i još uvijek je dobro za korištenje, a jaja i dalje jestiva kada se termički obrade, kažu članovi jednoga potrošačkog centra u sjevernoj Njemačkoj.

Centar je sastavio popis od 30 namirnica. Pokraj svake od njih stoji objašnjenje o tomu koliko se dugo neki proizvodi mogu koristiti i kad ih uistinu treba baciti u smeće. Svrha je pokazati konzumentima da se sva hrana ne mora nužno odbaciti kad joj istekne rok, a to vrijedi za proizvode poput maslaca i keksa do riže i mliječnih prozvoda.

Kada je riječ o čuvanju kruha, njemačka udruga koja djeluje pod nazivom "Predobro za kantu za smeće!" predlaže zamrzavanje. Prethodno izrezane kriške mogu se čuvati u zatvorenoj vrećici za zamrzavanje te se po potrebi brzo odmrznuti u tosteru ili mikrovalnoj pećnici. Zamrznuti kruh može se ispeći u pećnici pa će biti hrskav. Ako znate da ćete ga uskoro konzumirati, možete ga držati u čistoj plastičnoj vrećici. Dugo će ostati svjež i u glinenoj posudi s poklopcem.

Toplina i količina šećera utječu na to koliko dugo se smiju konzumirati džemovi. Ako je voće usitnjeno u pire i zaslađeno hladno, džem se u hladnjaku može čuvati i do dva tjedna, a ako je voće skuhano, džem se na hladnome i tamnom mjestu može čuvati do godinu dana. Ako domaći pekmez nakon nekoliko mjeseci zbog izloženosti svjetlosti dobije svijetlosmeđu ili sivu boju, to samo znači da je nestala prirodna boja, a okus bi trebao biti isti.

Potrošačka udruga savjetuje da limune ne čuvate u hladnjaku jer bi mogli popljesniviti zbog izloženosti vlazi. Najsvježiji će ostati izvan hladnjaka, kaže Dietlind Hanrieder, profesorica prehrambenih znanosti na njemačkom Sveučilištu Anhalt. Najbolje ih je staviti u žičanu košaru u najhladnijoj prostoriji u stanu i tvrdi da će najdulje ostati svježi ako se između limuna stavi presavijeni papirnati ručnik.

Centar "Predobro za kantu za smeće!" naveo je podatke o roku trajanja za još neke namirnice: neotvoreno pivo traje 4 mjeseca, smeđi šećer traje neograničeno ako je uskladišten na suhom i tamnom mjestu, čokolada traje godinu dana od datuma proizvodnja, neotvorena mljevena kava traje 2 godine, a otvorena do mjesec dana, neotvorena instant kava traje do dvije godine, a otvorena do mjesec dana, neotvorena mineralna i gazirana pića traju tri mjeseca od datuma "najbolje upotrijebiti do", a otvorena se ne kvare, ali gube okus, tjestenina traje 12 mjeseci.

Neotvoreno zamrzuto povrće traje od 18 do 14 mjeseci, a otvoreno mjesec dana, med traje neograničeno, neotvoren sok traje osam mjeseci od datuma proizvodnje, a otvoren do 10 dana, neotvoren kečap traje godinu dana, a otvoren od 4 do 6 mjeseci, neotvorena majoneza nema rok trajanja, a otvorena se mora potrošiti u roku od tri mjeseca od datuma proizvodnje, senf - otvoren ili neotvoren traje dvije godine.

Neotvorene masline u staklenci traju tri godine, a otvorene tri mjeseca, maslinovo ulje traje dvije godine od datuma proizvodnje, neotvoreni kiseli krastavci traju 18 mjeseci, a otvoreni ovisno o tome kada promijene boje ili postanu mekani, bijela riža traje dvije godine od datuma proizvodnje, neotvoren preljev za salatu u staklenci traje 12 mjeseci, a otvoren 9 mjeseci u hladnjaku.

Tabasco traje 5 godina skladišten na suhome hladnom mjestu, čajne vrećice se nakon otvaranja paketa moraju iskoristiti u roku od dvije godine, neotvorena tuna u konzervi traje godinu dana od dana kupnje, a otvorena 3 do 4 dana, neotvoren soja sos u boci traje dvije godine, a otvoren traje tri mjeseca. Vinski ocat traje 42 mjeseca.

12.07.2019. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh