« Život
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
ZNATE LI?

Kako Facebook utječe na vašu vezu?

Facebook se ponekad koristi i kao alat za namjerno izazivanje ljubomore, a ima tu još negativnih strana koje treba ozbiljno shvatiti

Facebook vas može i spojiti i rastaviti...
Facebook vas može i spojiti i rastaviti... (Pexels)
Više o

Facebook

,

veze

,

ljubomora

,

utjecaj

,

zavist

Facebook, nažalost, ima jako veliku ulogu u ljubavnim vezama mladih, potiče i olakšava nadzor nad partnerima te vodi pojačanoj ljubomori i nepovjerenju što može dovesti i do prekida veze, pokazalo je istraživanje provedeno u Hrvatskoj.

Facebook olakšava održavanje veze, ali da se u dubinskim intervjuima sa studenticama pokazalo da je svima njima bilo čudno kako je online odnos preuzeo važnost nad stvarnim životom. "One npr. kažu: Njemu je bilo puno važnije da sve bude na Facebooku, nego kako smo mi u privatnom životu", pojasnila je voditeljica istraživanja.

Ispitanici su rekli i da ako svaki dan na Facebook ne stavljaš fotografije sa svojim dečkom, onda će prijatelji misliti da nešto ne štima u vašoj vezi. Stoga im je jako važno biti prisutan online i na taj način održavati vezu, dodala je.

Žene više nego muškarci prate i nadziru partnerove aktivnosti na Facebooku

Istraživanje je pokazalo i negativne strane te društvene mreže, jer ona olakšava i potiče nadzor nad partnerima i ljubomoru, a u ovom našem istraživanju dobiveni su isti rezultati kao i u stranima - žene više nadziru i prate partnerove aktivnosti nego što to rade muškarci.

Žene vole pratiti partnere koji npr. kažu da idu spavati, a one vide da je on tada online na Facebooku, prate njegove prijatelje, s kim je stavljao fotografije, bivše veze i slično te u tom smislu Facebook postaje potencijalno mjesto ili okidač za stvaranje konflikata u vezi.

Stoga su najčešći razlozi za poticanje ljubomore u vezi bili komentari i lajkovi osoba suprotnog spola, dodavanje ili prihvaćanje osoba suprotnog spola za prijatelje, objavljivanje vlastitih slika "koje nisu za Fejs" ili dopisivanje s osobama suprotnog spola. 

Facebook se ponekad koristi i kao alat za namjerno izazivanje ljubomore pri čemu su pojedine ispitanice rekle da znaju prijateljice koje su na Facebooku objavljivale izazovne fotografije ili fotografije u društvu drugih muškaraca kako bi dečka učinile ljubomornim.

Ljubomora je prirodni sastojak ljubavnog odnosa. To je određena vrsta straha koju osoba osjeća kada procjenjuje da postoji potencijalna opasnost da osoba koju ona voli zavoli nekog drugog ili kad se seksualna pažnja te osobe usmjeri na druge.

Facebook se ponekad koristi i kao alat za namjerno izazivanje ljubomore

Facebook, kao platforma namijenjena komunikaciji, druženju, zabavi i neprekidnoj interakciji izuzetno je plodno tlo za izazivanje negativnih osjećaja ljubomore ili zavisti.

Istraživanja govore o tome kako su količina vremena provedena online i ljubomora značajno povezani tzv. dvostrukom uzročnosti - količina vremena koju partner provede na Facebooku povećava ljubomoru, dok s druge strane povišena razina ljubomore kod osobe može rezultirati provođenjem više vremena online.

Granica između stvarnog života i onog koji vodimo umreženi postala je vrlo tanka, gotovo nevidljiva. Ta su se dva svijeta stopila u jedan gdje postaje važnije ono što objavljujemo nego ono kako se stvarno osjećamo, zaključuju istraživači.

Stoga, razmislite malo... treba li vam sve to?

08.09.2018. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh