« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
RAZMIŠLJANJA

Kako će izgledati svijet s Trumpom?

Kod nekih još uvijek vlada šok, drugi slave. Ali nakon pobjede Donalda Trumpa svi se pitaju: kakve promjene će svijetu donijeti budući predsjednik SAD-a?

Što čeka SAD i svijet?
Što čeka SAD i svijet? (Arhiva)
Više o

Donald Trump

,

prognoze

John Emerson, američki veleposlanik u Berlinu, glasno je rekao ono što političari širom svijeta misle: "Ne znamo što nas čeka". Diplomat koji bi trebao biti politički neutralan time je otišao prilično daleko. Dodao je i da se pod Trumpom može očekivati izolacionistička politika u kojoj će se Amerika okrenuti od svijeta.

S obzirom na to da će republikanci kontrolirati ne samo Bijelu kuću, već i oba doma Kongresa, britanski povijesničar Simon Schama za BBC je ocijenio kako će se puno toga iz korijena promijeniti: "NATO će biti pod pritiskom da se raspadne, zaštita klime će biti smanjena, ukinut će se reguliranje banaka. Da nastavim?"

Šta ako on to stvarno misli?

Trump je nakon izborne pobjede rekao da želi "biti fer" prema svjetskoj zajednici. Ali što to znači? Mnogi su bili vrlo uznemireni njegovim izjavama tijeom predizborne kampanje, kao recimo onom kada je hvalio ruskog predsjednika Putina ili kada je uvredljivo govorio o NATO-u. Putin je, inače, bio jedan od prvih šefova država koji je čestitao Trumpu. Pitanje je hoće li pod Trumpom još važiti obveza uzajamne pomoći među članicama NATO-a, jer Trump je najavio da će SAD članice NATO-a - kao što su baltičke države - braniti samo ako "ispune svoje obveze prema nama".

Trump je također govorio i da će eventualno prihvatiti nuklearno naoružavanje Japana i Južne Koreje - a to je kršenje tabua u odnosu na prethodni princip koji glasi da se na svaki način spriječi širenje nuklearnog oružja na nove države. On želi da se preispita nuklearni sporazum s Iranom, ukinuti više trgovinskih sporazuma i uvesti carine na kinesku ili meksičku robu. Dio toga moglo bi se shvatiti kao galama u svrhu preizborne kampanje, ali Niels Annen, glasnogovornik zastupničkog kluba njemačkih socijaldemokrata (SPD) zadužen za vanjsku politiku, sarkastično kaže: "Moramo se pozabaviti i mogućnošću da je ono što je govorio doista ono što misli."

Hans-Joachim Schnellhuber s potsdamskog Instituta za istraživanje već ima svoje mišljenje o tome i kaže da od Washingtona sada više "ne očekuje ništa pozitivno u vezi s u klimom" i dodaje kako "svijet mora naprijed bez SAD-a".

NATO?

Kakva je buduća uloga SAD-a kada je riječ o NATO-u, a imajući u vidu Trumpovo divljenje Putinu? To pitanje izaziva možda najveću zabrinutost, barem u Europi. Niels Annen je podsjetio da "smo još pod predsjednikom Obamom bili prisiljeni preuzeti više odgovornosti". Vremena će sada biti teža. Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen ide i korak dalje i pita je li Trumpova pobjeda znači početak kraj političkog koncepta poznatog kao "pax Americana".

Roland Freudenstein iz briselskog centra Martens prije nekoliko dana je špekulirao što bi Trumpova pobjeda mogla značiti za NATO: "Naravno da Trumpovi savjetnici znaju za strah američkih saveznika i oni će ga natjerati da prije svega umiri sve saveznike i da im poruči: Ne, Sjedinjene Države neće izaći iz NATO-a i neće svoje jedinice koje su još ostale u Europi povući iz nje. Pitanje je samo koliko dugo će im šef izdržati na tom kursu." Freudenstein vjeruje da će, prije ili kasnije, biti održan sastanak na vrhu Trump-Putin i da će se onda razlike oko Ukrajine, Sirije, itd, brzo razriješiti - dok se Trump jednom ne bude osjetio prevarenim od strane Putina."

Le Pen i Wilders - oduševljeni

Odnos SAD-a prema Europskoj uniji prvo će se ohladiti, vjeruje Janis Emanulidis iz briselskog Centra za europsku politiku. To uključuje i pitanja trgovine. Planirani Sporazum o slobodnoj trgovini sa SAD-om, TTIP, koji je i u EU-u sporan, sada će, u svom aktualnom obliku, biti "ekstremno zaleđen".

Političari desnice poput Marin Le Pen i Gerta Wildersa oduševljeno su čestitali Trumpu: "Oni koji su a la Trump, sada su u usponu", kaže Emanulidis i dodaje da će biti teško napraviti nešto protiv tog pritiska.

Neki u Europi od loše vijesti pokušavaju napraviti dobru. Šef kluba zastupnika konzervativne Pučke stranke u Europskom parlamentu Manfred Weber, na primjer, kaže: "Poruka je jasna: sada sve zavisi od Europe. Moramo biti samouvjereniji i preuzeti veću odgovornost. Ne znamo što možemo očekivati od SAD-a."

Opraštanje od uloge lidera?

Neki američki promatrači u neizvjesnosti oko buduće politike Bijele kuće vide ključnu slabost nove administracije. "Najveća opasnost od Trumpovog predsjedavanja je nepredvidljivost i nedostatak stabilnosti što osjećaju i naši saveznici i naši neprijatelji", upozorio je Aaron David Miller, bivši pregovarač za Bliski istok i republikanskih i demokratskih predsjednika, a sada politolog u vašingtonskom centru Woodrow Wilson.

Još direktniji je bivši direktor CIA John McLaughlin: "Ako učini sve što je najavio, onda se možemo oprostiti od naše uloge globalnog lidera. Nadajmo se, dakle, da on to nije tako mislio. Ili da će ga netko od toga odvratiti."

Piše: Christoph Hasselbach/DW
11.11.2016. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh