« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
SF koncepti

Kako će izgledati kirurgija budućnosti

U posljednjih 20 godina robotika je revolucionalizirala kirurgiju, a nove inovacije nastavljaju širiti granice mogućnosti medicine.

da Vinci sustav (Wikipedia)
da Vinci sustav (Wikipedia)
Više o

medicina

,

budućnost

,

kirurgija

Mike Rustic, viši predavač na odjelu mehaničkog inženjeringa Londonskog kraljevskog sveučilišta, tvrdi kako su uređaji poput ˝da Vinci˝ sustava imali velik utjecaj na kirurgiju. 

Sustav ˝da Vinci˝ prvi se put pojavio 1991. te kirurzima omogućio da provode ključne operacije indirektno i preciznije, uz pomoć automatske robotizirane ruke. I dok je to najrašireniji kirurški sustav, Rustic napominje da "Sensei Robotic Catheter System" također ima ključnu ulogu u elektrofiziološkim procedurama na srcu.

Nova izložba na Londonskom kraljevskom sveučilištu pod nazivom ˝Znanstveno-fantastična kirurgija: Medicinski roboti˝ pokazala je paletu kirurških uređaja od ˝da Vinci˝ sustava do prototipova tzv. mikrobota dizajniranih da se progutaju i uklope u ljudsko tijelo. Rustic napominje kako je potrebno provesti još dosta istraživanja mikro mašina tj. minijaturnih robota koji bi se mogli smjestiti u ljudsko tijelo kako bi sakupili potrebne informacije te izveli medicinske procedure.

Navodi da unatoč tome što su kamere veličine pilule, koje pacijent proguta kako bi se dobile fotografije probavnog sustava, već u normalnoj upotrebi, mikroboti su još uvijek budućnost. ˝Mikroboti su doslovce kao Sveti gral, no proći će dosta vremena prije nego se razviju za sigurnu upotrebu. Problem je u tome što čak i ako se uspiju napraviti minijaturni motori koji će ih pokretati, način komuniciranja i upravljanja njima još uvijek ostaje nepoznanica˝ objašnjava Rustic.

Trenutno je robotika u kirurgiji vrlo skupa, te se upotrebljava na malom skupu operacija. Rustic dodaje da bi volio vidjeti ekonomičnog robota koji će biti rekonfiguriran da izvodi širok raspon procedura na standardni način, kako bi i upravljanje njime bilo jednostavno. ˝U razvoju tih sustava postoji, na neki način, rupa. Pokušavamo razviti kompleksne mašine koje bi zamijenile kirurške alate, koji su zapravo ručni alati. To vam je kao kad se industrija razvijala od djetla preko čekića do strojeva.˝

25.09.2009. 13:04:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh