« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
ČAKRE U BOJI

Kako boje utječu na naš svakodnevni život i sreću

Žuta, ljubičasta, plava, tirkizna... pogledajte kako pojedine boje utječu na našu energiju, raspoloženje i sreću, i to više nego što smo mislili

Boje snažno utječu na naš život
Boje snažno utječu na naš život (Metro)
Više o

sreća

,

boje

,

mentalno zdravlje

,

život

,

yoga

,

raspoloženje

,

čakra

,

Katrina Repka

,

Constance Hart

Boje utječu na mnoge aspekte našeg života, od raspoloženja i mentalnog stanja pa do razine energije i emocija. Naše tijelo je prema yogi podijeljeno na sedam energijskih centara ili čakri, a svaka je povezana s pojedinom bojom i aspektom našeg bića.

Tako se boje iz spektra duge pomiču duž naše kralješnice. Niže smještene čakre povezane su s nesvjesnim, a one uz srce i naviše s onim svjesnim u nama. Ravnoteža čakri pomaže nam da budemo sretniji i zadovoljniji. Majstorica yoge Katrina Repka vodi vas kroz različite energijske centre koji utječu na naš svakodnevni život i sreću:

Čeona čakra (između sljepoočica)

Boja pozadine: indigo

Ova čakra je zapovjednik pet elemenata i povezana je s našom intuicijom i viđenjem stvari.

Srčana čakra (prsa)

Boja pozadine: zelena

Element: zrak

Ovo je emocionalna kuća moći našeg tijela i tu spremamo sve naše osjećaje tuge, suosjećanja, ljubavnog oprosta i osnaživanja. Njezini simboli, dva trokuta, predstavljaju inspiraciju i inteligenciju.

Grlena čakra (grlo)

Boja pozadine: plava

Element: prostor

Grlena čakra predstavlja centar komunikacije kao našu sposobnost da govorimo istinu. Kontrolira način naše komunikacije s drugima i samima sobom.

 

Korijenska čakra (dno zdjelice/noge i stopala)

Boja pozadine: crvena

Element: zemlja

Ova čakra predstavlja naše korijene, temelje, stabilnost, financije i obiteljski život. Crvena boja je povezana s elementima zemlje, a simbol ove čakre je zlatni kvadrat koji prikazuje čistoću.

Solarna pleksus čakra (područje trbuha)

Boja pozadine: žuta

Element: vatra

Solarna pleksus čakra povezana je s našim samopouzdanjem, egom i stavom prema različitim stvarima. Izvor je pouzdanosti u život i naše osobne moći. Simbol uravnoteženja je crveni trokut koji predstavlja energiju.

Sakralna čakra (zdjelica)

Boja pozadine: narančasta

Element: voda

Ova je čakra povezana s osjećajem samog sebe i definira ono što volimo i ne volimo. Ovdje se u ravnotežu stavljaju seksualnost, požuda, privlačnost, antipatija i otvorenost. Simbol je srebrnast polumjesec koji pokazuje da mjesec vlada vodom i morskim mijenama.

Krunska čakra (mozak)

Boja pozadine: ljubičasta

Čakra glave je iznad svih elemenata i vjeruje se da kontrolira tok svih čakri.

Terapeutsko djelovanje boja

Osim stručnjaka za yogu, i psiholozi i psihijatri napominju koliko puno boje utječu na našu svakodnevicu. Terapeutkinja za boje Constance Hart zato savjetuje kako određene boje možemo iskoristiti kako bismo se osjećali sretnijima i potpunijima.

Ljubičasto plava

Ljubičasto plava boja smiruje živčani sustav, pomaže nam da postignemo unutarnji mir i da se osjećamo stabilnije. Šalice, jastuci, cvijeće: sve to možemo raspršiti oko sebe i time promijeniti našu svakodnevicu.

Žuta

Ova vesela boja stvara toplinu, pomaže nam da lakše obradimo misli i pobijedimo sumnje i zbunjenost. Izvrstan je lijek za depresiju i nisku razinu samopouzdanja. Miris žute boje stvara najjače pamćenje, a esencijalna ulja žutih biljaka i cvijeća (limuna, citrusa bergamota i sandalovine) djeluju na isti način.

Tirkizna

Tirkizna boja jača naš imunitet. Dakle, nabavite kaput ili jaknu tirkizne boje i osjetit ćete njezinu snagu.

24.10.2012. 23:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh