« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
SAVJETI

Kako boja hrane može utjecati na kilažu

Hranu servirajte na tanjurima kontrastne boje i jest ćete manje, jer će vaš mozak drugačije percipirati veličinu porcije i prilagodit će osjećaj gladi.

Slična boja na tanjuru - veći apetit
Slična boja na tanjuru - veći apetit (Arhiva)
Više o

hrana

,

osjećaj gladi

,

boja

,

boja hrane

,

boja tanjura

U borbi protiv suvišnih kilograma niti jedan savjet nije na odmet, pa je tako i ovo istraživanje provedeno na Sveučilištu Cornell puno korisnih informacija o stvarima koje nam stvarno rijetko padaju na pamet tijekom obroka.

Naime, već je napravljen cijeli niz istraživanja na temu boja i oblika tanjura u kojima serviramo hranu, a rezultati su pokazali da u slučaju kad je hrana slične boje kao i tanjur na kojem je servirana unosimo i 20 posto više kalorija nego što bi trebali.

Savjet znanstvenika zvuči jednostavno, no pomalo skupo - hranu servirajte na tanjurima kontrastne boje i jest ćete manje, jer će vaš mozak drugačije percipirati veličinu porcije i prilagodit će osjećaj gladi.

Druga mogućnost je, naravno, da pažljivo kombinirate namirnice kako bi u svijetli tanjur stavljali jarke boje i poslali jasnu poruku mozgu koliko ste zapravo natrpali hrane.

Par dodatnih savjeta - tamno plava boja je najrjeđa u prirodi, stoga kad stavljate grickalice na stol, stavite ih u plavu posudu i pojest će ih se najmanje, a pića si servirajte u velikim čašama kako bi ih popili manje.

07.06.2013. 22:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh