« Život
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
KAKAV JE VAŠ?

Kakav ured, takva radna atmosfera i učinkovitost

Rad u dobro provjetrenim uredima potiče kognitivne sposobnosti, radnici bolje uče, misle i shvaćaju - znaju li to poslodavci?

Čisti zrak i bilje su recept uspjeha
Čisti zrak i bilje su recept uspjeha (Arhiva)
Više o

ured

,

čisti zrak

,

provjetren ured

Zaposlenici kojima je uredski prostor dobro ventiliran, što kao posljedicu ima ispodprosječnu razinu ugljikova dioksida i unutarnjeg onečišćenja, bolje misle, shvaćaju, pamte i uče, navodi se u studiji.

Istraživanje objavljeno u časopisu Environmental Health Perspectives sugerira da kvaliteta zraka ima velik utjecaj na donošenje odluka i kvalitetu radnog učinka.

Znanstvenici s Harvarda proučavali su radne sposobnosti radnika, menadžera, arhitekata, dizajnera, programera, u različito provjetrenim uredima šest dana. Od njih su se zahtijevali i osnovni radni zadaci, ali i odgovori na krizne situacije.

Pokazalo se da isti radnici imaju 61 posto bolje rezultate kada rade u uredima s nižom razinom onečišćenja. Kada su se rezultati kombinirali i s nižim razinama ugljikova dioksida, rezultati su bili bolji čak 101 posto.

Dr Joseph Allen s harvardskog centra za zdravlje i okoliš kaže da se radi o području kojemu se još uvijek ne pridaje dovoljno pozornosti. "Mi provodimo 90 posto vremena u zatvorenim prostorima, a utjecaj kvalitete zraka u njima na radni učinak često je zadnja briga", rekao je.

Ovo istraživanje objavljeno je nedugo nakon što je u jednom sličnom ustanovljeno da biljke u uredu povećavaju produktivnost za 15 posto

04.11.2015. 09:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh