« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
BANKROT

Kajin: Hrvatska će dno dna doživjeti na Uskrs 2011. godine

Gospodarstvo je na koljenima pa tečaj kune treba čuvati kao zjenicu oka svoga, rekoa je IDS-ovac Damir Kajin

(Goran Šebelić/Cropix)
Više o

recesija

,

Damir Kajin

,

kriza u Hrvatskoj

,

Uljanik TESU

,

Kukuriku koalicija

IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli prognozirao kako će "Hrvatska dno dna doživjeti na Uskrs 2011. godine" i ustvrdio kako naša opstojnost u ovom trenutku ovisi o tome hoće li ministar financija Ivan Šuker, uz već plasiranih 1,25 milijardi obveznica, uspjeti plasirati još oko dvije milijarde dolara

"Time će država preživjeti i kupit će se socijalni mir do izbora, ali sve će doći na naplatu. Ono što treba svakako čuvati kao zjenicu oka svoga je tečaj kune. Nju je trebalo korigirati od 2000. do 2007. ali više ne", kazao je Kajin dodavši kako zbog "jake kune" najviše gubi Istra i to zbog najveć eg izvoza per capita u Hrvatskoj i zbog turizma.

Danas kada je, kako je rekao, "gospodarstvo na koljenima", devalvaciju treba izbjeći, pogotovo usred sezone, jer će građani i poduzeća na prosjački štap, a za sobom mogu povući i banke koje na današnji dan imaju nepodmireno više od devet posto izdanih kredita.

>>Kajin: Vladin program je paket obmana

Govoreći o Uljaniku, ustvrdio je da je u ovom trenutku bolje da se vodi, kako je kazao, "obećavajuća rasprava" na Skupštini dioničara Uljanika nego da se improvizira rasprava na Skupštini Istarske županije.

"Uljanik je svetinja i nitko nije protiv rasprave, ali treba biti protiv polemike ako istu ne želi Uljanikova uprava, sindikati i sami zaposlenici. Uostalom, Uljanik nije društvo-slučaj i ne treba ga na taj način doživljavati", poručio je Kajin.

TESU hitno treba partnera

Za situaciju u poduzeću TESU (Tvornica električnih strojeva i uređaja) Kajin je izrazio vjeru kako će dobiti obećana 15,2 milijuna kuna od Ministarstva financija kako bi se radnicima isplatilo šest zaostalih plaća. Međutim, upozorio je, ako taj novac i stigne, idućeg "spašavanja" TESU-a neće biti jer su i sada dobili novac privatnih tvrtki i građana, a ne Vlade, koja ga je samo raspodijelila".

"TESU mora naći partnera, a smatram da bi to mogao biti upravo Uljanik, ili idući put uz sve prosvjede i prozivke lokalne samouprave i hrvatske Vlade, pomoći neće biti", rekao je Kajin.

Odgovarajući na pitanaj novinara, istaknuo kako od predsjednika HSLS-a Darinka Kosora očekuje da donese odluku prema kojoj će HSLS napustiti HDZ te da će Đurđa Adlešič iz Vlade ući u parlament.

"To će biti poruka hrvatkoj javnosti kako od HDZ-a treba bježati kao vrag od tamjana. Smatram da bi nakon te odluke HSLS trebao biti honoriran u tzv. kukuriku koaliciji", poručio je Damir Kajin.(hina/metro-portal)

10.07.2010. 15:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    10.07.2010. 16:00
    sve ovisi o stanju u americi, a kako stvari stoje amerika bi mogla potonuti do kraja ljeta zbog ogrominh dugova i ogromne količine tiskanog novca...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh