Kada smijete jesti hranu s poda?
Ne dvojimo da ste barem jednom u životu ispustili slastan sendvič na pod, pokupili ga i malo obrisali te smazali s velikim užitkom, ali i uz grižnju savjesti
Pravilo pet sekundi primjenjujemo u najnezgodnijem trenutku - kad nam hrana padne na pod pa je pokupimo, otpuhnemo s nje ono što se priljepilo i pojedemo... uz grižnju savjesti i malo straha od zaraze, naravno.
No, kada to smijemo napraviti? Znanstvenici s britanskog sveučilišta Aston potvrdili su da stari mit stvarno postoji, preciznije - da je hrana koja padne na pod je barem pet sekundi čista.
Tekstura poda na koju je hrana bačena je najbitniji faktor u tome koliko će se bakterija prebaciti s poda na hranu
Kako bi dokazali do pravilo, studenti su bacali tost, tjesteninu, kolačiće i slatkiše na pod koji je bio izložen uobičajenim bakterijama. Potom su mjerili koliko se tih bakterija prebacilo u razmacima od tri do trideset sekundi.
Rezultati su pokazali kako hrana ostavljena na podu manje vremena će doista prikupiti manje bakterija.
Tepih je obično najčišća površina na koju hrana može pasti, dakle, suprotno uvjerenjima kako su tepisi "leglo bakterija", kazao je profesor Anthony Hilton, dok su laminat i pločice najgore su površine na koju hrana može pasti.
Stoga, ako vam već mora pasti, neka to ne bude u kuhinji...
Novi komentar