« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
SAVJETI

Kada možete djecu ostaviti samu kod kuće

Stručnjaci tvrde da dijete ne bi trebalo biti mlađe od 12 godina, dok djeca starija od 16 mogu ostati sama nekoliko sati, no nikako tijekom noći

Djeca trebaju biti starija od 12 godina
Djeca trebaju biti starija od 12 godina (Arhiva)
Više o

djeca

,

ostavljanje djece

Svaki roditelj u jednom se trenutku našao pred dilemom - ostaviti dijete samo kod kuće ili na brizi starijeg djeteta, umjesto da ga povede sa sobom. E sad, problm je u tome što nikad nismo sigurni kada bi to trebalo biti... 

Naravno, roditelj treba malo vremena za sebe - bila to večera s prijateljima, odlazak u kino ili samo šetnja. No, mnogi se teško odlučuju povjeriti djecu nekoj drugoj osobi ili ih pustiti same kod kuće.

Na pitanje kada je vrijeme da djeca ostanu sama kod kuće, odgovara Emma Hammett, autorica knjige o sigurnom djetinjstvu i prevenciji ozljeda kod mališana First Aid for Life. 

Kaže da dijete ne bi trebalo biti mlađe od 12 godina, dok djeca starija od 16 mogu ostati sama nekoliko sati, no nikako tijekom noći. Što vi mislite o tome?

"Na bebe treba motriti u svakom trenutku i nikada ih se ne smije ostavljati same", naglašava Hammett. Česte su i situacije u kojima starije dijete čuva mlađe.

Hammett savjetuje da prije, no što se odlučite za tu opciju dobro razmislite koliko je vaše dijete zrelo i odgovorno za takvo nešto i provjerite jesu li svjesni opasnih predmeta poput utučnica i štednjaka.

Ističe i kako je istraživanje iz 2010. pokazalo da su veće šanse da se dijete ozljedi ako ga čuvaju stariji brat ili sestra.

"Majke primjećuju i uklanjaju sve te opasnost, dok starija braća i sestre često rukuju baš tim opasnostima. Na primjer, napravit će sebi čaj ili neki drugi topao napitak i ostaviti ga mlađem djetetu na dohvat ruke. Mlađa djeca kopiraju ono što rade starija", upozorava Hammett.

11.06.2017. 11:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh