« Iza ogledala
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
WOW!

Kad vas ganjanju zombiji i izvanzemaljci...

Vjerovanje da su izvanzemaljci postoje povezano s izoliranom paralizom sna i sindromom eksplodirajuće glave

Čudne se stvari vrte u glavi pred san...
Čudne se stvari vrte u glavi pred san... (Arhiva)
Više o

izvanzemaljci

,

zagrobni život

,

paraliza sna

Uvalite se u krevet, lagano tonete u san i najednom se oko vas počnu gomilati neke izuzetno čudne stvari, a vi se ne možete ni pomaknuti, ni viknuti upomoć, samo bespomoćno čekate da vas netko pojede... i da, to je normalno, vjerujte.

Naime, subjektivne mjere lošije kvalitete sna povezane s jačim vjerovanjima u duhove i demone, dušu koja živi nakon smrti, sposobnost ljudi da komuniciraju s mrtvima, iskustva bliska smrti kao dokaz zagrobnog života i izvanzemaljaca koji posjećuju Zemlju, prenosi ScienceAlert.

Ova smanjena kvaliteta sna uključivala je nižu kvalitetu spavanja, kraće trajanje sna i povećane simptome uzrokovane nesanicom poput izraženog umora i stresa, izvješćuju autori studije.

Uz mjere kvalitete sna, istraživači su otkrili da je vjerovanje da su izvanzemaljci postoje povezano s izoliranom paralizom sna i sindromom eksplodirajuće glave, odnosno poremećajem karakteriziranim osjećajem glasne buke ili zvuka udara unutar glave.

Izolirana paraliza sna, u kojoj je osoba svjesna i budna, ali se ne može pomaknuti, također je bila povezana s vjerovanjem da su iskustva bliska smrti dokaz za život nakon smrt.

Ovi se nalazi uglavnom poklapaju s prethodnim studijama koje su također pronašle veze između paranormalnih vjerovanja i varijabli spavanja, posebice paralize sna.

Istraživači su proveli studiju putem društvenih medija i časopisa BBC Science Focus. Uključili su 8853 sudionika, od kojih su svi imali najmanje 18 godina, koji su odgovarali na pitanja o nekoliko paranormalnih tema i varijabli spavanja.

Jedno od objašnjenja paranormalnih asocijacija je da bi netko tko doživljava zvukove ili slike povezane sa snom to mogao protumačiti kao dokaz da vanzemaljci ili druga nadnaravna bića postoje.

S druge strane, neke od asocijacija mogu ići u suprotnom smjeru, dodaju istraživači, s paranormalnim vjerovanjima koja uzrokuju tjeskobu koja ometa san. Mogućnost paranormalnih posjetitelja noću mogla bi otežati spavanje, i to ne samo djeci.

To bi moglo pomoći objasniti zašto je vjerovanje u duhove, demone ili vanzemaljce povezano s nižom subjektivnom kvalitetom sna, pišu istraživači.

Unatoč velikoj veličini uzorka, sudionici su sami odabrali da se pridruže studiji i stoga je malo vjerojatno da će biti reprezentativni za opću populaciju.

Na primjer, naizgled visoke stope paranormalnih misli mogle bi ukazivati na to da su pojedinci s ovim simptomima vjerojatnije od drugih bili zainteresirani za sudjelovanje u ovoj studiji.

A s druge strane, možda je to sve stvarno....

25.01.2023. 20:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh