« Film
objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci
PLAVA OLUPINA

Kad lutalica skiće i izaziva krvoproliće

Zahvaljujući vlastitom redateljskom i snimateljskom iskustvu te prijateljstvu s Maconom, Saulnier je osmislio film u kojem se koristio skoro isključivo vlastitim resursima

Odličan indie film osvete
Odličan indie film osvete (Arhiva)
Više o

Nemilosrdni gadovi

,

Plava olupina

,

Blue Ruin

Baš kao što se prije točno trideset godina na nezavisnoj sceni pojavio bizaran i ultrakrvavi triler "Krvavo prosto" koji je započela karijera danas već kultne braće Coen, tako se prošle godine na štono bi se reklo "out of the blue" pojavio film "Blue Ruin", inače prikazan u sklopu ovogodišnjeg Fantastic Zagreb festivala.

Ne spominjemo to slučajno budući da su prve reference koje vam padnu na pamet gledajući ga upravo Coenovi, i to baš "Krvavo prosto", ali i "Nema zemlje za starce". No, iza ovog rijetko zanimljivog filma krije se i podjednako zanimljiva pozadinska priča o redatelju Jeremyju Saulnieru koji nakon tek jednog filma, horor satire "Murder Party", za život zarađuje kao filmski snimatelj te režirajući korporativne filmove i reklame.

Snimanje filma "Blue Ruin" (hrvatski prijevod glasi "Plava olupina") bio je njegov posljednji pokušaj da se, zajedno s najboljim prijateljem, glumcem Maconom Blairom, nametne kao ozbiljan filmaš. Budžet od nekih 450 tisuća dolara zatvorio je lovom izvađenom iz supruginog mirovinskog fonda, minusom na Amex kartici te uz pomoć Kickstartera, crowd-funding platforme na kojoj je uspio skupiti 30 tisuća dolara kojima je platio honorare suradnicima.

Zahvaljujući vlastitom redateljskom i snimateljskom iskustvu te prijateljstvu s Maconom, Saulnier je osmislio film u kojem se koristio skoro isključivo vlastitim resursima, obiteljskom kućom, prijateljevim imanjem i autom te snimio izvrstan indie film osvete u središtu kojeg je dobroćudni bradati lutalica Dwight (igra ga spomenuti Macon Blair).

Nakon uvodnih kadrova u kojima pratimo kako Dwight vrši osobnu higijenu, sprema hranu i spava na plaži, slijedi preokret - dobroćudna policajka donosi mu vijest kako je ubojica njegovih roditelja Wade Cleland pušten na slobodu. Ta informacija ima funkciju startnog pištolja i za Dwighta i za sam film: Dwight pali staru plavu limuzinu koja je poslužila za naslov filma i kreće ususret Wadeu, što završava krvoprolićem u wc-u nekog bara, no nije riječ o spoileru budući da smo još uvijek tek u 20-oj minuti filma koji je smješten u nekom zabačenom dijelu Amerike (Virginia) u kojemu su klanovske i obiteljske osvete, čini se, sasvim normalna stvar pa je Dwight svojom osvetom zapravo tek pokrenuo spiralu zločina.

Sada mu preostaje zaštiti sestru i njezinu djecu od osvete Clelandovih, a uskoro će shvatiti da to može učiniti na samo jedan način - da ih pobije sve. Tako počinje najneobičniji film osvete koji ste ikad gledali, vrlo bizaran, blago ironičan, povremeno apsurdan, a povremeno topao film o ubojstvu i njegovim posljedicama, ali i, pri kraju filma ćemo shvatiti, o ljubavi i njezinim jednako fatalnim posljedicama.

Cijeli tekst o filmu "Plava olupina" možete pročitati na portalu Nemilosrdni gadovi.

06.07.2014. 11:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh