« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SANADEROV POUČAK

Kad je zagustilo, dr. Ivo se odlučio za saborski imunitet

Nakon što date petama „malo vitra“, u svjetskoj politici postajete mrtvac, no Hrvatskoj se danas iskezio politički zombi bez presedana

(Boris Kovačev/Cropix)
Više o

Ivo Sanader

,

afera HEP

,

afera HAC

,

afera HPB

Da je Franjo Tuđman živ i u mirovini, mogao bi svjedočiti oživotvorenju njegove poznate uzrečice „jalnuški diletanti" - povratku propalog političara u visoku politiku na nezabilježen način. Franjo bi, naravno, okrenuo par telefona na obje strane Markovog trga i Trga hrvatskih velikana i situacija bi se časkom riješila. Dr. Ivo ne bi više mogao ući niti na jednu od navedenih adresa.

Ovako, odbjegli premijer odlučio je „aktivirati svoj status počasnog predsjednika HDZ-a", „razmisliti o povratku u Sabor" i najavio promjene u Vladinoj politici. U demokratskim se državama ovakve izjave smatraju najavom državnog udara, no Sanaderu to nije strano, isto je već uspio jednom napraviti na splitskoj rivi pa je nagrađen pobjedom na izborima.

Da, dr. Ivo je ljubomoran, jer njegova zapisničarka Jadranka Kosor nije pala k'o zrela kruška, naprotiv, uspješno brodi, ukida prava radnicima, smjenjuje mu ministre i pouzdanike i, više-manje, nema većih problema. Ljubomoran je jer je u drugom krugu predsjedničkih izbora Josipović s Bandićem, i sve je izvjesnije da će Bandić stići drugi na cilj.

No dobro, ljubomora je normalna, ali pitate se, zašto diletant? E pa zato što nikoga neće moći uvjeriti da se ne vraća u aktivnu politiku samo i isključivo po imunitet od kaznenog progona. Sve afere otvorene u zadnje vrijeme, stidljivo ali ipak, ukazuju na njega ...

Kohabitirajući Mesić okuražio se pred kraj mandata pa osipa paljbu iz svih oružja, a obruč se steže oko Kalmete i Bebića HAC-om i JEP-om. Menadžeri viđenih hrvatskih tvrtki tiho su proslavili Božić i Novu godinu u Remetincu, a kap koja je prelila čašu je, očito, Hrvatska poštanska banka i afera čiju magnitudu za sada ne možemo niti pretpostaviti.

Paradoksalno, spas Hrvatske je u rukama Vladimira Šeksa, jedinog HDZ-ovca koji ima snagu za suprotstavljanje Sanaderu. Što će odbačena siva eminencija odlučiti, moglo bi imati dalekosežne posljedice.

Sama pressica sazvana je, kako navode Jutarnji, Večernji i Net.hr, bez znanja vrha stranke, upadom Sanaderovim osobnih čuvara i izguravanjem dežurnog portira, a Jadranka Kosor ne želi komentirati taj događaj. Jedino je barba Luka s četrnaest patuljaka (saborskih zastupnika HDZ-a) držao svijeću svom prijatelju i grmio o propuštenim prilikama.

Uzjogunio se čak i Sanaderov najvjerniji pratitelj Josip Friščić, a Darinko Kosor otvoreno poručuje da HSLS ide iz Vlade bude li se Sanader miješao. Ostali koalicijski partneri i tako su već prisegli na vjernost Josipoviću, pa Sadander očito igra na nož, opasnu igru uzleta na krilima Milana Bandića. Hoće li dynamic duo uspjeti u svom naumu?

Piše: Metronom
03.01.2010. 14:55:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh