« Zdravlje
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
GRIPA

Kad bi se trebali cijepiti protiv gripe

Jesen je obično godišnje doba kada se počinju nositi topli džemperi i pijuckati topli napici - i kad dolazi gripa.

Znate li kad je pravo vrijeme?
Znate li kad je pravo vrijeme? (Arhiva)
Više o

gripa

,

cijepljenje

,

cjepivo protiv gripe

Kao što vrlo dobro znamo, većina ljudi gripu nije imala zadnjih par godina zbog pandemije.

Tijekom sezone gripe 2020.-2021. ta je bolest bila „neuobičajeno rijetka", po američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), zahvaljujući sigurnosnim mjerama zbog covida-19 poput nošenja maski, češćeg pranje ruku i boravcima kod kuće.

No kako se mnogima život počinje vraćati u normalu, očekuje se da će broj oboljelih od gripe ove jeseni i zime biti veći pa stručnjaci preporučaju cijepljenje protiv gripe.

Ali kada bi se točno trebalo cijepiti? I može li se cijepiti protiv gripe u isto vrijeme kada i s 'boosterom' protiv omikrona? Evo što kažu stručnjaci, piše Yahoo Life u ponedjeljak.

Kao prvo, zašto se svake godine treba cijepiti protiv gripe?

Gripu zapravo izaziva nekoliko različitih virusa. Dva najčešća su virus influence A i virus influence B i svaki ima svoje podtipove i skupine.

Budući da se virusi gripe konstantno mijenjaju, kao i zbog toga što imunitet nestaje s vremenom, cjepivo protiv gripe svake se godine modificira radi bolje zaštite.

Čak postoji i organizacija, Globalni sustav za nadzor i borbu protiv gripe pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (GISRS), osnovana 1952., koja prati česte promjene virusa influence.

Doktor Pedro Piedra, profesor molekularne biologije, mikrobiologije i pedijatrije na Medicinskom fakultetu Baylor, rekao je za Yahoo Life da je to „dobra mreža za globalni nadzor koja prati koji virusi cirkuliraju i tada donosi najbolju pretpostavku što treba promijeniti u cjepivu" te godine.

Piedra objašnjava da cjepivo obično „gotovo savršeno odgovara" jednom od virusa koji cirkuliraju. „Uvijek je teško imati savršeno cjepivo za sve viruse koji cirkuliraju. Ali ne morate uvijek imati savršeno cjepivo da biste dobili križnu zaštitu".

Koliko je cjepivo protiv gripe učinkovito? Pokazalo se da cjepiva protiv gripe smanjuju rizik od odlaska liječniku zbog gripe za 40 do 60 posto, po CDC-u.

06.10.2022. 21:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh