« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci

Kad bi mogli, Hrvati bi trošili na kuće i aute

Hrvatski građani znali bi potrošiti višak novca

Fotografija vijesti
Više o

GfK

,

potrošnja

,

višak novca

Da na raspolaganju imaju višak novčanih sredstava, hrvatski bi ga građani ponajprije uložili u uređenje stanja, zamjenu vozila te nabavu nove odjeće i obuće, pokazuju rezultati istraživanja instituta za istraživanje tržišta GfK, provedenog u ožujku ove godine osobnom anketom na uzorku od tisuću građana. 

Na pitanje na što bi utrošili novčane viškove većina ispitanika, njih 64 posto, odgovorilo je da bi uredilo stan ili kuću, dok bi njih 44 posto kupilo ili zamijenilo postojeći automobil, motor ili motocikl.

Na nabavu nove odjeće i obuće višak novca utrošilo bi 39 posto ispitanih, dok bi njih 38 posto priuštilo sebi putovanje na odmor u trajanju od najmanje pet dana.

Hobiji nisu na cijeniManje od 10 posto ispitanih odlučilo bi se za trošenje na svoje hobije, odnosno bavljenje hobijima (9 posto), kupnju aparata i materijala za aktivnosti ‘sam svoj majstor’ (8 posto), kratke izlete (4 posto) te nove igre ili igračke (3 posto).

Više od 30 posto ispitanih odgovara i da bi, kad ne bi imali financijskih ograničenja, kupili ili zamijenili kućanske aparate (36 posto), ali i pokrili redovne troškove u kućanstvu (31 posto).
Za vikend-putovanja barem jednom mjesečno odlučilo se pak 20 posto ispitanih, a za kupnju skupog tehničkog uređaja, primjerice kamere, njih 16 posto.

Hrvatski bi građani novčane viškove utrošili i na zamjenu ili kupnju novog računala te knjiga i časopisa (13 posto), izlaske u restorane (12 posto), bavljenje sportom ili nabavu nove opreme za sport te izlaske u kazalište, na koncerte i sl. (11 posto). (HINA) 

03.04.2008. 02:39:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh