« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
STAV NARODA

Kad bi građani slagali proračun prvo bi srezali plaće političara

Na udaru bi se našli i zaposlenici u javnim poduzećima te povlašteni umirovljenici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić/CROPIX)
Više o

rebalans proračuna

,

plaće Sabor

,

plaće Vlada

,

snižavanje plaća

Agencija Ipsos Puls za Novu TV provela je istraživanje na čemu bi građani štedjeli u proračunu za 2010., kome bi uzeli novac, a koga poštedjeli.

Prvi bi se na udaru štednje građana bili političari i njihove plaće. Smanjenje plaća za njih nekoliko tisuća traži 89% građana, protiv je 7%.

Građani bi smanjili plaću i zaposlenicima u javnim poduzećima te kako bi to bilo drugo mjesto ušteda. Njih 64% smatra da te plaće treba smanjiti, a petina je protiv toga.

Jedna od javnih tvrtki, HAC, godinama je gradio autoceste, no sada građani misle kako tomu treba doći kraj. Zaustavljanje cestogradnje i toliko osporavanog Pelješkog mosta traži 63,8% građana, a za nastavak gradnje cesta i mostova je 20% ispitanika.

Treći na popisu kojima bi građani "uzeli" iz džepa su povlašteni umirovljenici. Čak 52% građana smatra da se i tu može odmah štedjeti, a 31% je protiv.

Gotovo polovica ispitanika (49,5%) je za smanjene troškova u obrani dok je njih 35% je protiv.

Zanimljivo je da se čak 48% građana izjasnilo kako se može uštedjeri i na regresu i božićnici u javnim službama, dok je 31% protiv.

Iako bi uskratili prava povlaštenim mirovinama, 88% građana ne želi da se diraju mirovine građana. Isto tako 72% ispitanika ne želi štedjeti na obrazovanju, a nešto manji broj je protiv diranja u zdravstevni proračun (71,8%), baš kao i socijalne pomoći (71,7%).

No, čak 69,7% njih ne žele smanjivati plaće liječnicima i profesorima.

Zanimljivo je i istraživanje među biračima dviju velikih stranka, HDZ-a i SDP-a. Što bi oni rezali, a što ne.

Plaće političara bile bi odmah na udaru, s tim da bi ih u većem broju rezali SDP-ovci (91%), a HDZ-ovci (79,8%). SDP-ovci bi u većem broju (24,9%) naspram HDZ-ovih 18,9% rezali povlaštene mirovine.

U podjednakom iznosu i HDZ-ovi i SDP-ovi birači bi rezali plaće u javnim poduzećima te uskratili regres i božićnicu javnim službenicima. Ipak 29,7% HDZ-ovih birača bi zastavilo cestogradnju naspram 45,8% SDP-ovih birača.

Više na Business.hr

23.03.2010. 10:08:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh