« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
BEZ INTERESA

Južnoafrička Republika uskratila vizu Dalaj-lami

Svijet je usmjerio pozornost na JAR zbog nogometa, a njegova svetost to bi mogla poremetiti.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Dalaj Lama

,

JAR

,

Svjetsko nogometno prvenstvo 2010.

,

Južnoafrička Republika

,

Thabo Masebe

,

uskraćivanje vize

,

Odbor za dodjelu Nobelove nagrade

,

konferencija o rasizmu

Vlasti Južnoafričke Republike u ponedjeljak su uskratile vizu tibetanskome duhovnom vođi Dalaj-lami, uz objašnjenje da njegova prisutnost na konferenciji o Svjetskome nogometnom prvenstvu 2010., koja se ondje treba održati 27. ožujka, "nije u interesu" te zemlje.

"Nema vize za tibetanskoga budističkog duhovnog vođu", rekao je za France presse glasnogovornik južnoafričkog predsjedništva Thabo Masebe, potvrdivši informaciju koju su ranije objavili predstavnici tibetanske vlade u egzilu u Indiji.

Dalaj-lama je, zajedno s ostalim dobitnicima Nobelove nagrade za mir u petak u Johannesburgu trebao sudjelovati u radu konferencije "Nogomet kao instrument borbe protiv rasizma i ksenfobije u sklopu Svjetskog nogometnog prvenstva 2010. u Južnoafričkoj Republici", prenosi Reuters.

Članovi norveškoga Odbora za dodjelu Nobelove nagrade za mir u ponedjeljak su najavili da će otkazati sudjelovanje na konferenciji u Južnoafričkoj Republici ukoliko ta zemlja ne odluči izdati vizu Dalaj-lami.

Uz norveški Odbor za dodjelu Nobelove nagrade, nedolazak na konferenciju, zbog uskraćivanja vize Dalaj lami, već su najavili i drugi dobitnici Nobelove nagrade za mir poput Desmonda Tutua, Marttija Ahtisaarija i Frederika Willema de Klerka."Južnoafrička vlada nije pozvala Dalaj-lamu jer to nije u interesu naše države. Svijet je usmjerio pozornost na Južnoafričku Republiku zbog Svjetskog prvenstva 2010., a mi ne želimo da bilo što to poremeti", rekao je Masebe.

Pretorija je popustila snažnome pritisku kineskih vlasti, ranije je ocijenio Dalaj-lamin glasnogovornik Thubten Samphel. "S obzirom na to da njegova svetost ne želi dovoditi u neugodnu situaciju bilo koju stranu vladu, nećemo protestirati, no moramo priznati da smo vrlo razočarani", rekao je. Južnoafrička vlada opovrgnula je da je bilo pritisaka. (hina/metro-portal)

23.03.2009. 19:59:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh