« Svijet
objavljeno prije 13 godina
UZBUNA

Južna Koreja se priprema za obranu od cyber-napada

Seul je odlučio obaviti sve potrebne mjere predostrožnosti u slučaju da se hakeri namjere na južnokorejske institucije i tvrtke

Haker
Haker (Shutterstock)
Više o

internet

,

cyber napad

,

hakeri

Južna Koreja objavila je u utorak da priprema strateški plan obrane informatičke sigurnosti nakon hakerskih napada na globalne institucije i tvrtke no čini se da neke druge azijske vlade nemaju planove obrane od te prijetnje, piše Hina.

Nedavni 'cyber' napadi na multinacionalne tvrtke i institucije, od Googlea i Citigroupa do Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), potaknuli su bojazni da vlade i privatni sektor nisu dobro pripremljeni za obranu od hakera. Posljednja istaknuta meta bile su internetske stranice Senata SAD-a koje su hakirane prošloga vikenda. Indonezija je upozorila da bi hakeri mogli izazvati ozbiljne probleme u njezinim institucijama. Tijela nadležna za sektor interneta rekla su da globalna priroda interneta zahtijeva odgovor usklađenom međunarodnom politikom.

"Svakoga dana, ne svakoga mjeseca nego svakoga dana, imamo 1,2 millijuna hakerskih napada u Indoneziji, iz zemlje i iz inozemstva", rekao je Gatot Dewa Broto, glasnogovornik indonezijskog ministarstva komunikacija i informacija. "Ako ne poboljšamo naše sposobnosti mogli bi se suočiti s mogućim slomom javnih i komercijalnih institucija", dodao je. U Seulu, prijestolnici najumreženije zemlje svijeta, velika vladina skupina razvija taktike za borbu protiv te prijetnje a dužnosnici su u utorak rekli da će namijeniti dodatna financijska sredstva i ljude kako bi osnažili zaštitu nacionalnih gospodarskih i industrijskih sustava. Južna Koreja, koja je tehnički još uvijek u ratu sa Sjevernom Korjeom, ranjiva je zbog izrazito raširene uporabe interneta te će vjerojatno biti na meti Sjeverne Koreje, rekli su dužnosnici.

"Osiguravanje 'cyber' sigurnosti nije više pitanje izbora nego je pitanje najvišeg prioriteta koje utječe na nacionalnu sigurnost", rekao je jedan dužnsonik nacionalnog tijela za komunikacijski sektor.

Shvaćanje da je sigurnost informacija tehnički problem a ne strateški, do sada je značilo da to pitanje nije bilo prioritet vlada ili korporacija.

"To znači da glavne izvršne razine ne dobivaju uvid u stvaran problem a to su ljudi koji su izloženi riziku", rekao je Tim Scully, voditelj cyber sigurnosti u australskom odjelu multinacionalne tvrtke BAE System. "Sigurno je potreban globalan, ako ne i regionalan, pristup 'cyber' sigurnosti".

Glasnogovornik australskog državnog pravobraniteljstva Robert McClelland je rekao da će cyber sigurnost biti ključno pitanje na sastanku državnih odvjetnika Australije, Sjedinjenih Država, Kanade, Velike Britanije i Novog Zelanda u Sydneyu idućeg mjeseca. "Cyber sigurnost je međunarodno pitanje koje zahtijeva koordinirani odgovor svih država", rekao je glasnogovnornik.

Svjetski čelnici trebali bi 'cyber' sigurnost staviti na dnevni red skupova poput G-20 i zatražiti od "sporijih" država da se suprostave hakiranju, rekao je suosnivač globalnog tijela internetskog sektora. Peter Coroneos, suosnivač Međunarodne druge interentske industrije, rekao je da bi takvo predvodništvo velikih sila moglo poduprijeti i ubrzati napore sektora u prihvaćanju globalnih protuhackerskih mjera. "Podizanje tog pitanja na razinu poput one skupine G-20 bio bi dobar način poticanja povezivanja s gospodarstavom, što bi inače išlo malo sporije", rekao je Coroneos.

14.06.2011. 16:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh