« Svijet
objavljeno prije 12 godina
PROSVJED U ZATVORU

Julija Timošenko štrajka glađu za završetak političke represije

"Štrajk glađu počela je u petak, 20. travnja. To neograničen štrajk glađu, ona traži da se prekine politička represija u zemlji", rekao je odvjetnik Vlasenko

Fotografija vijesti
Više o

Ukrajina

,

Julija Timošenko

,

štrajk glađu

,

politička represija

Oporbena čelnica i bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko počela je u zatvoru štrajkati glađu prosvjedujući protiv političke represije u svojoj zemlji, rekao je u utorak njezin branitelj Sergej Vlasenko, javlja Hina.

"Štrajk glađu počela je u petak, 20. travnja", rekao je Vlasenko nakon posjeta zatvoru u Harkovu gdje Timošenko izdržava zatvorsku kaznu. Dodao je da je "To neograničen štrajk glađu, ona traži da se prekine politička represija u zemlji".

Timošenko (51) je u zatvoru od kolovoza, a u listopadu je osuđena na sedam godina zatvora zbog zloporabe ovlasti.

Drugi sudski proces protiv nje počeo je 19. travnja po optužnici da je pronevjerila javni novac i utajila porez 1997-1998 kada je bila na čelu grupe Ujedinjenih energetskih sustava Ukrajine.

Bude li proglašena krivom u tom predmetu, mogla bi biti osuđena na 12 godina zatvora.

Timošenko odbacuje svaku krivnju i tvrdi da je njezino procesuiranje politička odluka predsjednika Viktora Janukoviča koji je želi ukloniti s političke scene.

Timošenko je bila jedna od vođa prozapadne Narančaste revolucije 2004. Europska unija i Sjedinjene Države oštro kritiziraju suđenje bivšoj premijerki nazivajući to politički motiviranim procesom.

24.04.2012. 16:05:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh