« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Julija Timošenko popustila kako bi održala "narančastu" koaliciju

Problem nastao zbog odnosa prema Rusiji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

Ukrajina

,

Viktor Juščenko

,

Julija Timošenko

Ukrajinska premijerka Julija Timošenko u srijedu je rekla da prihvaća uvjete koje postavlja stranka povezana s ukrajinskim predsjednikom kako bi na vlasti održala "narančastu" vladu i poštedjela zemlju novih parlamentarnih izbora.

Timošenko je, međutim, rekla, da sumnja da će predsjednik Viktor Juščenko pristati na suradnju. Njih dvoje bili su zajedno 2004. u "narančastoj revoluciji" koja je predsjednika dovela na vlast uz obećanja da će se približiti zapadu no danas su u svađi. Četiri godine političke nestabilnosti odgodile su potrebne reforme i zaustavile privatizaciju.

Timošenko je dva puta bila premijerka ali se posljednji "narančasti" tim raspao kada ga je stranka "Naša Ukrajina", povezana s predsjednikom, napustila. "Prihvaćamo sve uvjete, ultimatume, zahtjeve i pritiske iz Naše Ukrajine kako bi izbjegli da damo prostora za razbijanje koalicije i održavanje prijevremenih izbora", rekla je Timošenko na konferenciji za tisak.

"Mi se s njima ne slažemo. Samo ih prihvaćamo kako bi održali demokratsku koaliciju i održali demokratske politike". Zahtjevi Naše Ukrajine fokusirani su na odnose s Rusijom i pitanje podjele vlasti unutar Ukrajine.

Ta stranka Timošenko optužuje da je prepasivna u kritici ruskih akcija u Gruziji kako bi pridobila naklonost Moskve i traži od nje da osudi rusku "agresiju". Timošenko pak kaže da je Juščenkova preglasna potpora Gruzija narušila odnose s Moskvom. Naša Ukrajina također želi ukidanje zakona koji su ograničili ovlasti predsjednika. (HINA)

01.10.2008. 17:03:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh