« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
ČEKA SE ELIZABETA

Julia Gillard želi da Australija postane republika

Premijerka Julia Gillard smatra kako je došlo vrijeme da Australija postane republika, a prikladni trenutak bio bi smrt britanske kraljice Elizabete II.

Julia Gillard
Julia Gillard (Getty Images)
Više o

Elizabeta II.

,

kuran spaljivanje

,

trema

Julia Gillard, premijerka Australije, izjavila je kako je vrijeme da Australija postane republika te da bi do takve reforme moglo doći nakon smrti britanske kraljice Elizabete II. Smrt kraljice bio bi "prikladni" trenutak da se Australija odvoji od kraljičina pokroviteljstva, ocijenila je Gillard nekoliko dana prije parlamentarnih izbora u subotu čiji je ishod neizvjestan.

"Mislim da bi ova zemlja mogla biti republika. Vjerujem također da ova zemlja jako voli kraljicu Elizabetu", izjavila je Gillard, prva žena premijer u Australiji.

>> Za rad u inozemstvu najbolje su Kanada i Australija

"Kao premijerka, voljela bih da postignemo sporazum oko modela republike, ali mislim da će do prikladnog trenutka da ova nacija postane republika doći pri promjeni vladara", izjavila je.

Australci su se izjasnili protiv prijelaza na republiku na referendumu 1999. godine,  a rasprava o tome i dalje dijeli zemlju. (hina/metro-portal)

17.08.2010. 12:02:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh