« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
INTERVJU

Josipović tvrdi: Nekima smeta moja pozicija i žele ju poljuljati

"Očito postoji jedna tendencija da se poljulja pozicija predsjednika, što se naravno neće dogoditi", izjavio je danas Josipović

Fotografija vijesti
Više o

Matija Babić

,

ZAMP

,

Ivo Josipović

,

Zamporion

U emisiji „S predsjednikom na kavu" Hrvatskog radija predsjednik Ivo Josipović osvrnuo se na optužbe koje posljednjih tjedana pljušte na njegov račun, ustvrdivši kako iza svega stoji tendencija da se poljulja pozicija predsjednika republike, prenosi Hina.

"Očito postoji jedna tendencija da se poljulja pozicija predsjednika, što se naravno neće dogoditi. Očito nekome smeta stabilnost koju zagovaram pa na neki način i uspijevam zajamčiti svojim radom, smeta mu pomirenje koje zagovaram, smeta mu pravda na kojoj radim", izjavio je Josipović u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu".

Smatra da takve optužbe imaju neku političku pozadinu, potvrdu čega vidi u tome da ga proziva tek nekoliko medija, koji su "dobro koordinirani i jedan drugome nabacuju lopticu", a s druge su strane, kazao je, portali i novine desnog krila medijske scene koji konstruiranjem nekih privatnih stvari "nastoje diskreditirati moju obitelj i mene".

Josipović je ponovno odbacio optužbe da je radeći u ZAMP-u pogodovao svom prijatelju, vlasniku tvrtke Emporion, ističući kako se radi o privatnoj trtki koja je, "poštujući zakon i plaćajući puno poreza te ulažući u socijalni fond, i po tome bi mogla biti uzor drugima, ostvarila zamjetan rast".

"Svaka analiza pokazuje da se odlučivalo racionalno, na dobrobit članova i opće zajednice", poručio je. Odbacio je i prozivke da je Emporion dobivao oko 30 posto prihoda ZAMP-a, ustvrdivši da se radi o 24 posto, s planom smanjivanja, te da od tih 24 posto prihoda tek dio sredstava ide za poslove koje obavlja ta tvrtka.

Josipović je rekao kako dobro surađuje s novom Vladom, dobrim ocijenivši to što su Banski dvori odmah na početku mandata smanjili državni proračun, ali da svoju politiku još moraju potvrditi osiguravajući rast gospodarstva i investicija te zaposlenosti.

"To se sasvim sigurno neće dogoditi u mjesec ili dva, ali mislim da se ambicija vidi, da se nazire, ima nekih pokazatelja, blagi oporavak, i nadam se da će se to nastaviti", kazao je.

Upitan misli li da bi građani, nakon podizanja PDV-a te rasta cijena, danas birali Kukuriku koaliciju, odgovorio je da su poskupljenja posljedica stanja u državi, te da Vlada, ako je to nužno za osiguranje socijalne države i provedbe mjera za zaštitu najugroženijih, treba posegnuti i za poskupljenjima.

"Sadašnja vlada nije u lakoj situaciji. Socijaldemokracija i ideal socijalne države temelji se na mogućnosti da se kroz proračunska sredstva dio usmjeri prema ciljevima koje želite ostvariti, ali kada nema novca to nije lako", istaknuo je Josipović, koji vjeruje da su građani spremni podržati svaku politiku koja nosi mjere koje razumiju.

Josipović se nada da će Vlada reagirati na val poskupljenja, posebno na rast cijena goriva, rekavši kako ne sumnja da postoji svijest o tome da jedna kategorija stanovništva taj teret teško može podnijeti.

Naglasio je da stanje krize traži odgovorno postupanje svih, ne samo Vlade, već i socijalnih partnera, te je velike korporacije pozvao na društveno odgovorno poslovanje u vrijeme krize. "Mislim da je trenutak da velike korporacije, koje ostvaruju velike profite, dobro razmisle o pojmu koji se zove društveno odgovorno poslovanje, kojem nije uvijek dugoročni interes maksimizacija profita, nego i osiguranje jedne opće socijalne stabilnosti koja će u konačnici bitno koristiti i tim tvrtkama", poručio je.

Josipović je rekao kako mu je želja da se Vjesnik spasi, ali i naglasio da je izdavaštvo komercijalna djelatnost te da jedini spas Vjesniku pruža prodaja dovoljno primjeraka lista i oglasnog prostora. Poznato mu je da ima zainteresiranih kupaca tog dnevnog lista, kao i da tamošnji novinari mogu raditi novinu koja se može prodati.

19.03.2012. 18:18:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh