« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
GOSPODRASKE MJERE

Josipović: Teret krize mora se rasporediti pravedno

VIDEO - Održana je prva sjednica Vijeća za socijalnu pravdu predsjednika Josipovića koje okuplja profesore, teologe, novinare, sindikalce...

(Dragan Matić/Cropix/Infopunkt)
Više o

Mirjana Krizmanić

,

Ivica Babić

,

Ivan Grubišić

,

Ivo Josipović

,

Vijeće za socijalnu pravdu

,

gospodarske mjere

,

gospodarski program

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas nakon prve sjednice Vijeća za socijalnu pravdu kako će polazna točka za analizu vladinog programa za gospodarski oporavak biti da se teret krize rasporedi pravedno i na one koji imaju najviše.

Složene reforme moraju se provesti i načelno imaju svoje ekonomsko opravdanje. No one mogu imati i pozitivne i negativne socijalne i društvene posljedice. Stoga ih treba analizirati ne samo s ekonomskog, već i sa socijalnog aspekta, naglasio je Josipović.

Od Vlade, kazao je, očekuje otvorenost. Rekao je da kao predsjednik Republike nema neposrednu nadležnost u gospodarskim mjerama, ali da ima opću odgovornost za politički i društveni razvoj Hrvatske i to će iskoristiti tako da, u suradnji s Vladom, mjere koje se budu provodile budu ne samo ekonomski učinkovite već i pravedno aplicirane na sve građane.

Predsjednik Josipović rekao je kako je u njegovom Vijeću za socijalnu pravdu širok spektar ljudi - profesora, novinara, teologa, sindikalaca, koji su u svom dosadašnjem radu pokazali da imaju osjećaj za pravdu i pravednost.

Članica i trenutno predsjedavajuća Vijeća psihologinja Mirjana Krizmanić rekla je kako su svi članovi počašćeni jer će imati priliku pomoći predsjedniku oko pitanja socijalne pravde.

Član Vijeća svećenik Ivan Grubišić naglasio je kako se Vijeće ne bi trebalo baviti time "kako ofarbati fasadu, već što je s temeljima". Treba realizirati socijalnu državu, a ne socijalu, poručio je.

Sindikalist Ivica Babić rekao je da je smisao pokrenuti cjeloviti proces promišljanja o hrvatskom društvu.

Članovi Vijeća za socijalnu pravdu su sindikalci Ivica Babić, Stjepan Kolarić, Jagoda Milidrag Šmid i Ljubica Pilić; odvjetnica Davorka Galić, teolozi Adalbert Rebić i don Ivan Grubišić, novinar i borac za prava osoba s invaliditetom Hrvoje Belamarić, umjetnica Ivona Biočić Mandić, psihologinja Mirjana Krizmanić, predstavnik umirovljeničke koordinacije Ivan Nahtigal, hrvatska zviždačica Ankica Lepej, predsjednik Transparency International-a Zorislav Antun Petrović, stručnjak za socijalno pravo i socijalnu politiku Vlado Puljiz, predsjednik GOLJP-a Zoran Pusić i pravnica Dušanka Marinković Drača. (hina/metro-portal)

28.04.2010. 13:47:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh