« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
DOSTOJANSTVO

Branitelji oboljeli od PTSP-a protiv ukidanja dopunskog osiguranja

Ministra Milinovića mole da preispita novu odluku koju je, kako se nadaju, brzopleto donio

(Goran Mehkek/Cropix)
Više o

zdravstvo

,

Darko Milinović

,

Kuba nesreća

,

Pakistan nesreća

Udruga hrvatskih branitelja oboljelih od postraumatskoga stresnog poremećaja (PTSP) Dubrovačko-neretvanske županije poslala je ministru zdravstva i socijalne skrbi Darku Milinoviću otvoreno pismo u kojem ga poziva da preispita odluku o smanjivanju prava na besplatno dopunsko osiguranje.

Molimo vas da još jedanput preispitate odluku koju ste, nadamo se, brzopleto donijeli, kaže se u pismu u kojemu ta udruga ističe da su uskraćivanjem participacije poniženi stradalnici Domovinskog rata.

Branitelji oboljeli od PTSP-a misle da barem imaju pravo na dostojanstveno liječenje jer su njihove rane, ozljede i bolesti posljedica oslobodilačkog rata. Udruga u pismu navodi i da poziva stradalnike Domovinskog rata da bojkotiraju plaćanje participacije i sve recepte koji su potrebni za dobivanje antidepresiva za liječenje PTSP-a.

"Vi ste jako dobro upoznati da mi kao udruga imamo uvid kada branitelj sam sebi oduzima život, a do danas se ubilo više od 1.850 branitelja", kaže se u otvorenom pismu Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od postraumatskoga stresnog poremećaja (PTSP) Dubrovačko-neretvanske županije.

Među najavljenim zdravstvenim mjerama u sklopu vladina programa gospodarskoga oporavka jest i uvođenje prihodovnog cenzusa u sustav dopunskoga zdravstvenog osiguranja. Prihodovni cenzus neće vrijediti samo za stopostotne invalide, redovite studente i učenike te darivatelje krvi i organa. Dio osiguranika iz skupine nezaposlenih, poljoprivrednika, osoba s invaliditetom i hrvatskih ratnih vojnih invalida policu dopunskoga zdravstvenog osiguranja morat će plaćati sami, najavio je ministar Milinović. Kako je najavljeno, predložene zdravstvene mjere i potrebne izmjene zakona naći će se na dnevnom redu vlade na sjednici u četvrtak. (hina/metro-portal)

28.04.2010. 13:16:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh