« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
IDE DO KRAJA

Josipović: ostajem pri svojim stajalištima, nisam prekršio Ustav

Ostaje pri svojim stajalištima izrečenim u BiH te da ni na koji način nije prekršio Ustav RH, a one koji smatraju da jest, pozvao je da do kraja povuku konzekvence iz takvih izjava.

Više o

Jadranka Kosor

,

Ivo Josipović

,

bosanski Hrvati

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović večeras je u intervjuu za Novu TV istaknuo da ostaje pri svojim stajalištima izrečenim u BiH.

"Nisam prekršio Ustav. To su priče kojima se želi zasjeniti bit problema", kazao je Josipović. "Premijerki Kosor i Vladi mogu reći samo jedno - u Ustavu postoji propisana procedura koja nije rasprava po odborima, to je ozbiljna procedura i pozivam gospođu Kosor da pokrene u Saboru proceduru za opoziv Predsjednika Republike. Spreman sam na to, ali ako gospođa Kosor s tim ne uspije, očekujem njezinu ostavku".

Na pitanje je li HDZ spreman ići tako daleko, rekao je da jest, sudeći po izjavama, te dodao da iz njih treba povući konzekvence do kraja.

Josipović je ocijenio da je posjet BiH bio vrlo važan i za Hrvatsku i za Hrvate u BIH te da bi ponovno napravio isto. Ponovio je kako se prvi put "dogodilo pomirenje na djelu", da je na dva stratišta bio zajedno s vjerskim vođama te pripadnicima različitih naroda i političkih stranaka.

Glede reakcija u RH kazao je da je očekivao veću zrelost Vlade i da je razočaran jer smatra da pokazuju nedostatak vizije kako za poziciju Hrvatske u međunarodnoj zajednici, tako i za odnos prema BiH i tamošnjim Hrvatima.

"Hrvati danas nisu jednakopravni u BiH i moj govor im je otvorio vrata da ravnopravno sjede za stolom, objedine svoje snage i izbore za ono što im pripada - jednakopravnost. Hrvatska tu mora biti da im pomogne", smatra Josipović.

Rekao je kako nije realno da premijerka redigira njegove govore, da ju je pozvao dva dana prije puta na sastanak, ali da nije došla. No, da je i došla, rekao je da ne bi promijenio mišljenje jer je to suština jedne nove hrvatske politike.

"Tvrdim suprotno onome što Vlada govori i neki predstavnici HDZ-a. U BiH sam održao govor sukladan hrvatskoj mirotvornoj vanjskoj politici i sukladan Ustavu RH", izjavio je i odbacio stajalište HDZ-a da je govor bio suprotan Deklaraciji o Domovinskom ratu.

"Silne izmišljotine o tome kako sam govorio o agresiji, o tome da smo svi jednaki, da je Milošević jednak kao i mi, pa to su besmislice. To je tjeranje vode na mlin besplodnoj raspravi u teškoj ekonomskoj situaciji, kada se zapravo želi destabilizirati sustav", ustvrdio je Josipović.

Dodao je kako je slično bilo kod objave popisa branitelja kad su se, kaže, u Banskim dvorima okupile razne udruge s porukom "koju im je očito netko sugerirao, a sada su bivši premijeri pozvani da bi kroz njihova usta govorio netko drugi".

"To što smo vidjeli jučer i danas, nije europska vizija. To je jedna, na žalost, vizija iz prošlih godina koja Hrvatsku ne vodi u Europsku uniju", ustvrdio je Josipović.

Na pitanje je li posjet BiH povijesan ili kontraverzan, odgovorio je kako je očito da je za HDZ i za premijerku Kosor kontroverzan, ali da su međunarodni odjeci Hrvatskoj najvažniji.

S obzirom na to da su EU i SAD odmah poduprle njegovu izjavu iz Sarajeva, a Vlada je osudila, Josipović je odgovorio da to ima negativne posljedice po Hrvatsku. "To što je Vlada sada učinila, šteta je za Hrvatsku", ustvrdio je.

"Moja politika je mirotvorna, ona ne miješa zločince i žrtvu, ne miješa ni agresora i onoga tko se branio. Govorio sam o politikama koje su generirale sukobe, razdvajale ljude i danas ih razdvajaju", kazao je. Podsjetio je kako je njegova pozicija u pogledu toga oduvijek bila jasna, od izborne kampanje do cijelog političkog djelovanja te da mu je kao predsjedniku RH i dužnost artikulirati i promovirati takvu mirotvornu politiku.

Na tvrdnju novinara da od njegova istupa i svi u Vladi i bivši premijeri tvrde da ne postoji ni jedan dokument ni dokaz da je Hrvatska dijelila BiH, Josipović odgovara: "Neka malo pročitaju povijesne dokumente". "Nisam govorio o dijeljenju Bosne kao države, govorio sam o dijeljenju ljudi, a to je strašno, to se zaista i provodi", naveo je. Ustvrdio je da Zagreb je "sasvim sigurno doprinio" jer je pola pola Hrvata "nestalo" iz BiH , te da je ta politika bila neuspješna i da takvu politiku treba promijeniti.

Smatra kako reakcije na njegov govor pokazuju da HDZ nastavlja takvu politiku. "Mislio sam da je naša vanjska politika i Vlada odlučila proueuropskom politikom okrenuti neku novu stranicu, ali ovo je ozbiljan povratak natrag", ustvrdio je Josipović.

Najavio da će pozvati premijerku Kosor na razgovor jer je važno prepoznati koja je to politika koju Hrvatska treba na putu u EU i za poboljšanje položaja Hrvata u BiH, čemu će, smatra, njegova izjava žaljenja koristiti jer s Hrvata "skida stigmu" i omogućuje im da se ravnopravno bore za svoje interese. (hina/metro-portal)

17.04.2010. 23:02:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh