« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ODNOSI SA SUSJEDIMA

Josipović o BiH: Pomoći hoću, u poslove miješati se neću

Komentirajući činjenicu da je u BiH ogromna većina onih koji su glasovali dala potporu Milanu Bandiću, Josipović je kazao kako s tim nema nikakav problem

(Goran Mehkek/CROPIX )
Više o

HDZ

,

BiH

,

Dragan Čović

,

Ivo Josipović

,

Božo Ljubić

Novoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je za sarajevski "Dnevni Avaz" kako nema namjeru miješati se u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine ali da je spreman pomoći rješavanju otvorenih pitanja koja opterećuju stanje u toj zemlji te da će nastaviti pomagati Hrvatima u BiH.

"Uvijek imam dobru volju pomoći BiH no postoji granica koja kaže: ne miješajmo se u unutarnje poslove susjedne države", kazao je Josipović u intervjuu što ga je u utorak objavio sarajevski "Dnevni avaz".

Novoizabrani je hrvatski predsjednik opovrgnuo kako je izrijekom davao potporu uspostavi trećeg entiteta u BiH. Pojasnio je kako poštuje svaku soluciju o kojoj bi se dogovorila tri naroda. "Važna je bit, a bit je jednakopravnost naroda i pojedinaca", kazao je Josipović dodajući kako u načelu nije protiv ijednog rješenja no kako bi bilo pogrešno da on kao hrvatski predsjednik daje recepte bilo kojem od naroda u BiH što trebaju raditi.

Komentirajući činjenicu da je u BiH ogromna većina onih koji su glasovali dala potporu Milanu Bandiću, Josipović je kazao kako s tim nema nikakav problem te da poštuje volju građana izraženu na izborima. "Nemam nikakav problem s tim niti kanim promijeniti svoju odluku da pozitivno djelujem u BiH", kazao je Josipović.

"Uvijek imam dobru volju pomoći BiH no postoji granica koja kaže: ne miješajmo se u unutarnje poslove susjedne države, rekao je Josipović.

Sarajevski mediji i u utorak prenose brojna reagiranja na Josipovićev izbor. Zasluživši mjesto u "Avazovom" komentaru dana, Josipovićeva pobjeda na predsjedničlkim izborima opisana je kao dokaz da "jeftini nacionalizam i isprazni populizam gube bitku sa životnim problemima običnog čovjeka".

Liderima dva HDZ-a u BiH, Draganu Čoviću i Boži Ljubiću koji su svoju potporu na izborima dali Milanu Bandiću, sarajevski list sada sugerira da iz Josipovićeve pobjede izvuku potrebne zaključke. Čović je izjavio kako duboko vjeruje da će se Josipović "znati pozicinirati" sukladno svojim ovlastima i kada je u pitanju BiH.

"Vjerujem da je za BiH dovoljno da našu zemlju prihvati kao najznačajnijeg susjeda i ekonomskog partnera i da zagovara europski put BiH i ustavnu jednakopravnost svih naroda u njoj", izjavio je. (hina/metro-potal)
12.01.2010. 09:09:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh