« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
RIJEŠITI KRIZU

Josipović: Natječaj za intendanta splitskog HNK mora se dovršiti

Predsjednik Josipović u Splitu se zauzeo za rješavanje krize u HNK i rekao da Gradsko vijeće mora imenovati v.d. intendanta

Ivo Josipović i Milan Štrljić
Ivo Josipović i Milan Štrljić (Vladimir Dugandžić/Cropix)
Više o

splitski HNK

,

Milan Štrljić

,

Ivo Josipović

,

HNK Split

,

trokolica

Predsjednik Ivo Josipović večeras se u Splitu odgovarajući na pitanje novinara zauzeo za prevladavanje krize u splitskom HNK, u kojem nije imenovan v.d. intendanta zbog nedostatka kvoruma Gradskog vijeća.

Gradsko vijeće mora naći načina da se imenuje v. d. intendanta te institucije, rekao je predsjednik Josipović novinarima za posjeta Centru za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" u Splitu.

Dosadašnjem intendantu splitskog HNK Milanu Štrljiću mandat je istekao 1. listopada, a prošlog su tjedna sjednicu Gradskog vijeća napustili vijećnici SDP-a, HNS-a i HDZ-a protiveći se da v.d. intendant bude Duško Mucalo. On je u lipnju ove godine izabran za intendanta. Ministar kulture odbio je dati suglasnost za tu odluku, ocijenivši da Mucalo nije ispunio uvjete koji se zahtijevaju od jednog intendanta HNK

"Zakonske odredbe su jasne te će Gradsko vijeće morati donijeti neku odluku i mora se dovršiti natječaj (za novog intendanta), a do tada se mora naći način da se imenuje v.d. intendanta", rekao je predsjednik Josipović, istaknuvši da je HNK Split iznimno važna institucija i jedno od središta kulture u Splitu i Dalmaciji.

"Apsolutno je neodgovorno da se HNK Split ostavi bez primjerenog vodstva i očekujem od Grada, od Kazališta i na kraju krajeva od Ministarstva (kulture) da se što prije nađe rješenje", kazao je Josipović.

Na upit može li kao predsjednik utjecati na rješavanje tog problema, Josipović je odgovorio da "može samo sugerirati, a ne tražiti jer ovlasti za to nema".

Za boravka u splitskom Centru za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" štićenici te ustanove koja se bavi rehabilitacijom djece i mladih s poteškoćama u razvoju, izveli su glazbeno-scenski igrokaz pod nazivom "Nima Splita do Splita". Trenutačno se u Centru nalazi 137 štićenika, a Josipović je istaknuo kako zaposlenici i štićenici rade prevažan i plemenit posao.

"Djeca s invaliditetom ovdje stječu sposobnosti za uključivanje u normalni život i za sudjelovanje u društvenim aktivnostima, a za to treba puno ljubavi i strpljenja", kazao je Josipović. Dodao je kako društvena zajednica mora voditi računa i o ovakvim institucijama i o potrebama osoba s invaliditetom, posebice onih koji su s težim oštećenjima.

Nakon posjete Centru predsjednik Josipović otišao je u splitski HNK, gdje je nazočan koncertu "Runjićeve večeri", čiji je pokrovitelj. (hina/metro-portal)

03.10.2010. 22:29:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh