« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
TEŠKA GODINA

Josipović: Iz krize ćemo izlaziti barem godinu dana

Cijela moja generacija stalno živi u nekoj krizi, većoj ili manjoj, kaže je predsjednik Ivo Josipović

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

Branimir Glavaš

,

rebalans proračuna

,

kriza u Hrvatskoj

,

Ivo Josipović

,

oduzimanje odličja

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas je u Kanfanaru prilikom posjeta "Adris grupi" u izjavu za novinare ponovio svoju ocjenu da je rebalans proračuna posljedica lošeg gospodarskog stanja i nemogućnosti da se financiraju javne potrebe, a smatra da će za izlazak iz krize trebati i više od jedne godine.

"Jedna od mogućnosti je drastično rezanje, to se često sugerira, no ipak mislim da je ključ u punjenju proračuna. Kresanje plaća i mirovina je nešto što bi ozbiljno pogodilo stabilnost države i drago mi je da se to nije dogodilo, dok s druge strane oni prigovori koji idu na razvojni aspekt proračuna naravno da stoje i dijelim taj stav s kritičarima", kazao je Josipović komentirajući na zahtjev novinara ocjenu Svjetske banke po kojoj rebalans proračuna "nije u nastojanjima s ostalim europskim zemljama po pitanju izlaska iz krize".

"Proračun je tu, radit će se i novi proračun. Volio bih da se uz proračun vodi briga o razvoju proizvodnje i o investicijama jer ako tu uspijemo te ako otvorimo nove pogone i poslove kako u zemlji tako i u inozemstvu, onda će se i proračun lakše puniti", naglasio je Josipović.

Na pitanje da li je realno očekivati izlazak iz krize već iduće godine, predsjednik Josipović je kazao "kako će nam trebati puno napora" izrazivši pritom mišljenje kako će Hrvatskoj za izlazak iz krize trebati i dulje od jedne godine.

"Cijela moja generacija stalno živi u nekoj krizi, većoj ili manjoj, no ono što se ne bi smjelo dogoditi je da naše društvo bude rezistentno na krizu u smislu da nemamo tu osjetljivost kako je potrebno drastično promijeniti neke naše navike", kazao je Josipović dodavši kako je odgovornost prema poslu, posebno u državnoj administraciji, jedan od važnih aspekata izlaska iz krize.

Slijedi oduzimanje činova

Na pitanje kada će oduzeti generalske činove Glavašu, Norcu i Zagorcu, Josipović je odgovorio da će to učinit vrlo brzo.

"Čin se može oduzeti ako ga netko ima. Dakle treba najprije provjeriti tko ima taj čin. Ne radi se tu o imenima već o tome hoćemo li ili nećemo primjenjivati zakone ove zemlje bez obzira o kome se radilo. Ako u zakonu piše da će se čin oduzeti za ta djela, odnosno za kaznu zatvora veću od tri godine, onda to mora učiniti svatko tko sjedi u Uredu predsjednika, ne radi imena već radi vladavine prava", rekao je hrvatski predsjednik. Dodao je kako nije u nadležnosti predsjednika države da li će oni nastaviti primati mirovine, nego je to "stvar mirovinskog sustava kako će to tretirati."

"Nije to moj posao. Meni zakon nalaže da oduzmem odličja i činove, i to ću učiniti", poručio je predsjednik Josipović.(hina/metro-portal)

28.08.2010. 16:23:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh