« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
SA SVIH STRANA

Josipović: Hrvatska nije u izvanrednom stanju

Predsjednik kaže da je pismo Damira Polančeca politička bomba, ali da u Hrvatskoj trenutno postoje važniji problemi

Ivo Josipović
Ivo Josipović (Damjan Tadić/Cropix)
Više o

Ivo Sanader

,

Damir Polančec

,

Ivo Josipović

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je večeras u razgovoru za Dnevnik Nove TV da je pismo Damira Polančeca politička bomba ali i istaknuo da u ovom trenutku Hrvatska nije ono što bi se možda moglo zaključiti - zemlja u izvanrednom stanju.

Na novinarsko pitanje zabrinjava li ga što je Polančec u tim razgovorima od HDZ-ovih dužnosnika dobio sugestije, poput 'spominji Sanadera', Josipović je rekao da - ako je to točno - to ima vrlo ozbiljne političke konotacije u smislu političkog utjecaja na pravosuđe. Smatra da je slučaj objavljivanja pisma političko pitanje, a hoće li dobiti pravosudnu dimenziju treba vidjeti.

Upitan je li bilo pametno ljudima iz vlasti da se susreću s Polančecom, Josipović je rekao da takve susrete treba s velikim oprezom održavati. Kazao je da od njega ni Polančec ni bivši premijer Ivo Sanader nisu tražili da ih primi.

Nije želio govoriti o kaznenoj odgovornosti Sanadera, ustvrdivši da je to stvar pravosuđa ako bude postupka, i stvar glasača ako bude novih izbora.

Osvrnuvši se na, kako ih je nazvao "kalkulacije" o tome hoće li Vlada pasti, Josipović je rekao da je to dio parlamentarne situacije. "Ako Vlada i padne, sada o tome ne govore u prilog odnosi u parlamentu, ali čak i kada bi se to dogodilo mislim da to treba shvatiti kao normalni dio političkog života, i to ne bi bila izvanredna situacija zbog koje bi dovodili u pitanje hrvatski put u EU i napredak na različitim područjima", kazao je.

Vezano uz parlamentarne izbore, Josipović je rekao da su izbori normalni demokratski proces i ne bi smjeli zaustaviti zemlju. "Pitanje redovitih ili izvanrednih izbora u prvom redu ovisi o parlamentarnoj situaciji i to ne treba zaboraviti", naglasio je predsjednik Josipović.

Drago mu je, kaže, što pravosuđe bez obzira na stranačku pripadnost reagira prema svakome prema kome postoji sumnja da je počinio kazneno djelo. (hina/metro-portal)

16.10.2010. 21:37:19
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Kladionicar
    17.10.2010. 11:28
    Naravno da nije :) je je i te kako neznam zašto se više ne raspišu izbori hoćemo li čekati da nas potope do kraja, iako osobno smatram da nam ni izbori ne mogu pomoći
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh