« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
HRVATSKA U BIH

Josipović: Da je politika bila dobra, broj Hrvata ne bi se prepolovio

Pogledajte moj tekst, doista ne znam zašto moju izjavu komentiraju oni koji je nisu čuli ni pročitali, kaže Josipović

(Vlado Kos/Cropix)
Više o

HDZ

,

Zoran Milanović

,

Jadranka Kosor

,

Vesna Škare-Ožbolt

,

Darinko Kosor

,

Ivo Josipović

,

Hrvati BiH

,

rat BiH

,

politika BiH

,

Hrvatska agresor

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u petak je u Pečuhu izjavio kako je u Sarajevu izrazio žaljenje i rekao kako je njegova izjava dostupna te da ne zna zašto je komentiraju oni koji je nisu ni čuli, ni pročitali.

"Ja sam izrazio žaljenje. Pogledajte moj tekst, doista ne znam zašto moju izjavu komentiraju oni koji je nisu čuli ni pročitali", rekao je Josipović u izjavi za hrvatske novinare nakon trojnog sastanka s mađarskim i srbijanskim predsjednicima Laszlom Solyomom i Borisom Tadićem.

Josipović je ponovio kako stoji kod toga da je u BiH pogrešna politika pridonijela stradanjima, među ostalima i hrvatskog naroda. "Da je ta politika išta vrijedila, broj Hrvata ne bi bio gotovo prepolovljen u odnosu na predratno vrijeme", kazao je predsjednik.

Ustvrdio je kako su se prilikom jučerašnjeg obilaska Ahmića i Križančeva Sela prvi put na jednom mjestu okupili vjerski vođe u BiH reis-ul-ulema Mustafa Cerić i kardinal Vinko Puljić te predstavnici svih hrvatskih i bošnjačkih stranaka kako bi odali počast i bošnjačkim i hrvatskim žrtvama.

"To je, ja bih rekao, civilizacijska vrijednost i volio bih da su se i neki drugi političari potrudili u tome", rekao je hrvatski predsjednik.

Na pitanje da prokomentira činjenicu da mu HDZ zamjera što nije osudio tadašnji srbijanski režim, nego hrvatski, Josipović je izrazio uvjerenje da dolazi vrijeme u kojem će politički predstavnici svih naroda priznati pogreške koje su se dogodile. Pogreške, drži, nije činio samo jedan narod ili država, nego je to bio "konglomerat loših politika koje su zemlje s područja bivše Jugoslavije uvele u krvavi rat".

Josipović je, na pitanje hoće li o svemu porazgovarati s premijerkom Jadrankom Kosor, rekao da će to rado učiniti, jer su njihovi razgovori uvijek "vrlo zanimljivi i konstruktivni".

Predsjedništvo HDZ-a ponovno je danas izrazilo žaljenje što se Josipović, "unatoč odredbama Ustava", nije konzultirao s vladom, a predsjednica HDZ-a i vlade Jadranka Kosor je izjavila kako smatra da je trebala biti obaviještena o onome što će Josipović reći u Sarajevu.

Predsjedništvo ističe izuzetnu važnost izražavanja pijeteta prema svim žrtvama, bez obzira na nacionalnost, vjeru i političku pripadnost, a Josipovićev poklon žrtvama u Ahmićima i Križančevom selu smatra pozitivnim korakom u promicanju kulture dijaloga, pravednosti i mira.

Naglašavaju, međutim, da je Hrvatska prva priznala neovisnost BiH, te da je toj državi bila saveznik u borbi protiv velikosrpske agresije.

Predsjedništvo je najoštrije odbacilo dio Josipovićeva govora u kojem se tvrdi da je "Hrvatska u 90-im godinama doprinijela politici koja je požnjela rat, smrt i sakaćenje stotina tisuća, milijune raseljenih, uništeno gospodarstvo i uništene obitelji".

I predsjednica Demokratskog centra Vesna Škare Ožbolt ocijenila je danas da je predsjednik Josipović prekršio Ustav, jer se prethodno nije konzultirao s Vladom te da bi to moglo imati ozbiljne posljedice.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović ocijenio je danas da je posjet i istup predsjednika Ive Josipovića u Bosni i Hercegovini bio u skladu s Deklaracijom o Domovinskom ratu, a predsjednik HSLS-a Darinko Kosor je izjavio da podržava postupak predsjednika Josipovića i da je isprika svakoj žrtvi dobrodošla, no da od toga treba odvojiti državnu politiku i službenu državu. (hina/metro-portal)

16.04.2010. 15:29:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh