« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
SVE ZA SIGURNOST

Josipović će tražiti istragu o neovlaštenom odnošenju sigurnosnih podataka

Zahtjev predsjednika da sudjeluje u izboru osiguranja opravdan je zbog iznimno niskog stupnja profesionalnosti u dijelovima sigurnosnog sustava

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Ured predsjednika

,

istraga

,

osiguranje

,

Ivo Josipović

Predsjednik republike Ivo Josipović zatražit će istragu o neovlaštenom iznošenju podataka o osiguranju najviših državnih dužnosnika budući da detaljan prikaz objavljen u novinama o njegovu i osiguranju predsjednice Vlade Jadranke Kosor može za posljedicu imati ugrožavanje sigurnosti i predsjednika države i premijerke, kao i članova njihovih obitelji, doznaje se danas u Uredu predsjednika.

Brojno stanje osiguranja, broj i vrsta vozila, oprema kojom raspolažu i drugi detalji mogli su doći do novinara samo curenjem informacija. To pokazuje iznimno nizak stupanj profesionalnosti u dijelovima sustava i dodatno, uz ostale okolnosti, opravdava zahtjev predsjednika republike da sudjeluje u izboru osiguranja.

Iznošenje spekulacija u medije o navodnoj sigurnosnoj ugroženosti predsjednika republike zbog smanjenog broja tjelohranitelja i automobilske pratnje, očito ima za cilj stvoriti ozračje nesigurnosti za građane te na predsjednika republike učiniti javni pritisak da odstupi od europskih standarda osiguranja koji podrazumijevaju racionalno korištenje sigurnosnih resursa.

U Uredu predsjednika se doznaje da su takvi neprofesionalni postupci suprotni i obavještajnim i sigurnosnim procjenama nadležnih institucija temeljem kojih je organizirano sadašnje predsjednikovo osiguranje, kao i osiguranje predsjednice Vlade i predsjednika Sabora.

Kao jedan od primjera može se navesti kako se hrvatski predsjednik Ivo Josipović za vrijeme službenog posjeta Austriji uvjerio da austrijski predsjednik i njegova obitelj imaju praktično identičan sustav osiguranja.

Što se protokola tiče, predsjednik republike u službenim prilikama u cijelosti poštuje i domaći i strani protokol. U Uredu predsjednika se doznaje kako, posebno u komunikaciji s građanima, neće biti povratka na protokol kakav je bio u vrijeme bivših predsjednika.

Predsjedniku Josipoviću posebno su važni neposredni kontakti s građanima i od njih ne namjerava odustati. Nastavit će ih i na javnim mjestima, bez protokolarnih ograničenja, doznaje se u predsjednikovom uredu.

Predsjednik republike jest institucija, ali ne po krutom protokolu i pretjeranim mjerama sigurnosti, već po svojoj sposobnosti da bude uz građane i da svoju dužnost obavlja u njihovu interesu, ističe se iz Ureda. (hina/metro-portal)

17.03.2010. 17:49:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh