« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
ANTIFAŠIZAM

Josipović: Antifašističke borce treba izjednačiti s braniteljima

Kosor je naglasila da nema dvojbe o antifašizmu kao sastavnici Hrvatske čije su vrijednosti trajno potvrđene u temeljima hrvatske državnosti

Kosor Josipović
Kosor Josipović (Boris Kovacev / CROPIX)
Više o

Jadranka Kosor

,

Dan antifašističke borbe

,

antifašizam

,

Brezovica

,

Ivo Josipović

Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je sa središnje svečanosti proslave Dana antifašističke borbe održanoj u šumi Brezovica poručio "da je i u Hrvatskoj došlo vrijeme u kojem će Drugi svjetski rat prestati biti dio dnevne politike", a premijerka Jadranka Kosor da se mir i napredak mogu osigurati samo na čvrstim temeljima antifašizma.

Josipović je rekao da je došlo "vrijeme u kojem će biti jasno da je antifašizam vrijednost koju baštinimo iz Drugog svjetskog rata i u kojemu je jasno tko je bio tko u tom ratu, ali i vrijeme u kojem ćemo imati sućut prema svakom izgubljenom životu, u kojem će svaki poginuli imati svoje ime, vidljiv i dostojan grob".

Ocijenio je "da, na žalost, u Hrvatskoj još nismo do kraja valorizirali svoju povijest, te da je previše onih koji relativiziraju važnost antifašističke borbe".

Josipović apelirao na izjednačenje statusa

Posebno se zahvalio hrvatskih antifašistima "koji su zajedno s njim otišli na mjesto pogubljenja pripadnika poraženih vojsci i civila koji su ih pratili u bijegu, pokazavši pri tome snagu pobjednika i plemenita sućut".

Josipović je ocijenio "kako nismo uvijek principijelni i dosljedni u afirmaciji antifašizma i uloge antifašista" i apelirao "da status antifašističkih boraca i hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata bude načelno jednak", pozvavši "Vladu i Sabor da se prava boraca NOB-a stave na odgovarajuću razinu prema Deklaraciji o antifašizmu".

>>Polaganjem vijenaca obilježava se Dan antifašističke borbe

Napomenuvši da se pred Hrvatskim saborom nalazi i zakon koji bi trebao omogućiti otkrivanje i obilježavanje zločina počinjenih nakon Drugog svjetskog rata, predsjednik Josipović je apelirao "na hrvatski Sabor i predlagatelja zakona da izbjegnu otvaranje novih konfrontacija i jednostranih interpretacija povijesti", iznijevši uvjerenje "da će Sabor imati mudrost da izbjegne loša iskustva koja smo imali s tzv. Vukojevićevom komisijom".

Kosor: Vrijeme je da zatvorimo poglavlje o prošlosti i okrenemo se budućnosti

U ime pokrovitelja svečanosti, predsjednica Vlade Jadranka Kosor istaknula je da su pripadnici Prvog sisačkog partizanskog odreda i hrvatski antifašisti nedvojbeno iskazali privrženost hrvatskog naroda slobodarskim idealima nasuprot ustaškom režimu.

22. lipanj je trajni simbol povijesne opredijeljenosti hrvatskog naroda za slobodu i mir, za slobodu svakog čovjeka i svoga naroda, čvrsti temelji današnje Hrvatske, slobodne, demokratske, europske, rekla je premijerka Kosor.

Pobjeda u Domovinskom ratu nad politikom Slobodana Miloševića i srpskom agresijom, na kojoj se temelji samostalna i demokratska Republike Hrvatska, afirmirala je antifašizam i njegove univerzalne i trajne vrijednosti, rekla je odavši zahvalnost svim hrvatskim braniteljima poginulima u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu.

"Poglavlje borbe za bolju prošlost moramo zauvijek zatvoriti, naše poglede želimo i moramo usmjeriti samo prema budućnosti mira i napretka koju možemo osigurati samo na čvrstim temeljima antifašizma, na temeljima pobjede dobra, stoga je svaki pokušaj kompromitiranja antifašizma ujedno i pokušaj kompromitiranja hrvatske države i njezine budućnosti kao ravnopravnog čimbenika u ujedinjenoj Europi", poručila je premijerka i naglasila da nema nikakve dvojbe o golemom doprinosu Hrvatske u borbi protiv fašizma, niti o antifašizmu kao sastavnici Hrvatske čije su vrijednosti trajno potvrđene u temeljima hrvatske državnosti i suverenosti kroz izvorišne osnove Ustava RH i Deklaracije o antifašizmu.

Na skupu u Brezovici prigodne govore održali su izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Neven Mimica predsjednica Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Vesna Čulinović Konstantinović, veleposlanik Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj Shen Zhifei, te sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel.

Predsjednik Josipović, premijerka Kosor i potpredsjednik Hrvatskog sabora Mimica, kao i brojna državna i stranačka izaslanstva, te antifašisti iz Bosne i Hercegovine i Italije, položili su vijenac na spomenik Prvom sisačkom partizanskom odredu u Brezovici.(hina/metro-portal)

22.06.2010. 16:50:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh