« Život
objavljeno prije 4 godine i 7 mjeseci
HE HE

Još jedna sjajna strana braka

Nije ni čudo da brak, prema istraživanju, štiti od demencijekoja uključuje gubitak pamćenja, promjene u osobnosti i ponašanju te smanjene kognitivne vještine

Pa se vi nemojte ženiti... :)
Pa se vi nemojte ženiti... :) (Arhiva)
Više o

brak

,

demencija

,

bračni život

Bračni život prepun je događaja - rasprave, svađice, smijeh i ljubav samo su neke od svakodnevnih stvari koje ga lagano kompliciraju ili pak čine beskrajno jednostavnim.

U svemu tome nije ni čudo da brak, prema istraživanju, štiti od demencije koja uključuje gubitak pamćenja, promjene u osobnosti i ponašanju te smanjene kognitivne vještine. 

Studiju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Michiganu, a analizirali su više od 15 tisuća ljudi. Svi su imali barem 52 godine 2000. godine i ispitivali su ih svake dvije godine.

Znanstvenici su istražili četiri kategorije nevjenčanih osoba - rastavljene, partnere koji zajedno žive, udovce i one koji se nikad nisu udavali. Demencija je najvećeg maha uzela na osobama koje su se rastale.

Naime, oni imaju dva puta veće šanse da će razviti demenciju, a posebno rastavljeni muškarci.

"Ne smatramo da je brak ili vjenčani prsten ono što smanjuje rizik od demencije.. Moguće je da način života koji je povezan s brakom, poput generalno zdravijeg života i više društvene stimulacije, tako djeluje", izjavio je Andew Sommerlad za CNN.

02.09.2019. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh