« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
UKUPNO 9 MRTVIH

Još jedna osoba preminula od posljedica mađarske katastrofe

Mađarski premijer posjetio je područje zapadne Mađarske poplavljeno toksičnim muljem oko tvornice aluminija

Katastrofa u Mađarskoj
Katastrofa u Mađarskoj (MWN)

Njegova vlada bi tijekom dana trebala odlučiti o tomu hoće li se ondje proizvodnja nastaviti nakon nesreće u kojoj je poginulo najmanje devet osoba. Prema zadnjim provjerama, nema dodatnih oštećenja na zidovima velikoga rezervoara, izjavila je glasnogovornica tima za izvanredna stanja Gyorgyi Tottos.

Za curenje toksičnog mulja u kemijskoj tvornici MAL Zrta, Orban je okrivio "ljudski nemar". Prema najnovijim podacima od posljedica curenja mulja iz tvornice umrlo je devet ljudi, jer je u međuvremenu ozljedama u bolnici podlegla jedna starija osoba, a ozlijeđeno ih je 150.

Policija je podignula optužni prijedlog za nemar protiv direktora tvrtke MAL Zrta, u čijem je vlasništvu tvornica aluminija u mjestu Ajki odgovorna za prošlotjedno katastrofalno istjecanje otrovnog blata u Mađarskoj, a policija u tvrtki osigurava svu imovinu, objavile su agencije.

Direktor MAL-a Zoltan Bakonyi priveden je u ponedjeljak, a mađarski premijer Orban odredio je vladina povjerenika koji će najviše dvije godine ravnati tvrtkom, nad kojom nadzor preuzima država, a sredstva su joj blokirana.

Policija je preuzela sigurnosne odgovornosti u svim ispostavama MAL Zrta u Mađarskoj. "Također smo preuzeli nadzor nad tehnološko-informatičkim sustavom tvrtke", rekao je na konferenciji za novinare povjerenik za katastrofe Gyorgy Bakondi, navodi Reuters.

Po njegovim riječima, policija pretražuje budimpeštanski ured tvrtke, a porezna uprava APEH odredila je punu provjeru MAL-a. Bakondi je rekao da će vlada u srijedu odlučiti je li sigurno ponovno pokrenuti proizvodnju, što traže i sindikati i vlada kako bi se sačuvalo tisuću radnih mjesta i tržišni potencijal tvrtke. Odluči li se da je sigurno, tvornica aluminija ponovno bi počela proizvodnju od kraja ovog tjedna. (hina/metro-portal)

13.10.2010. 14:31:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh