« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
problematične promjene

Još jedan skandal Obaminog tima

Bill Richardson povukao kandidaturu za ministra trgovine zbog savezne istrage o mitu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Bill Richardson Roswell

,

Bill Richardson skandal

,

Obamin tim

Guverner Novog Meksika Bill Richardson povukao je svoju kandidaturu za dužnost ministra trgovine u administraciji izabranog američkog predsjednika Baracka Obame, objavili su u nedjelju u priopćenjima Richardson i Obama.

Richardson je kao smetnju naveo aktualnu saveznu istragu njegovih veza s tvrtkom iz Kalifornije koje je dobila unosni ugovor s Novim Meksikom nakon davanja donacija za više Richardsonovih političkih aktivnosti.

Richardson u priopćenju objašnjava kako je zatražio od Obame "da ne ide dalje" s njegovom nominacijom.

"To sam učinio s velikom tugom. No aktualna istraga tvrtke koja je poslovala s državnom vladom Novog Meksika obećava da će se produljiti više tjedana ili možda mjeseci", naveo je u priopćenju Richardson.

Ističući kako je njegova vlada postupala primjereno i da očekuje od istrage da to potvrdi, on je dodao kako bi "istraga dovela do odgoda u postupku potvrđivanja" njegove kandidature u Senatu.

Richardson, jedna od najistaknutijih hispanoameričkih dužnosnika Demokratske stranke, koji je bio ministar energetike i veleposlanik pri UN-u u administraciji Billa Clintona, najavio je ostanak na dužnosti guvernera.

Obama je u priopćenju naveo da je s "dubokim žaljenjem" prihvatio odluku Richardsona.

"Guverner Richardson je izniman javni službenik i kao ministar trgovine u naš ekonomski tim bi donio veliko iskustvo prikupljeno tijekom izvanredne karijere na saveznim i državnim dužnostima", navodi se u Obaminu priopćenju.

Richardsonovo povlačenje je prvi takav poremećaj u postupku sastavljanja Obamine administracije i drugi slučaj političke korupcije koji pogađa njegovu tranziciju prema predsjedništvu, nakon skandala s guvernerom Rodom Blagojevichem iz Illinoisa, koji je prema istrazi FBI-a pokušao prodati Obamino upražnjeno mjesto u Senatu.

Saveznom istragom utvrđuje se kako je kalifornijska tvrtka CDR Financial Products, koja je obilato donirala Richardsonove političke aktivnosti, dobila državni ugovor s Novim Meksikom vrijedan više od milijardu dolara.

Državni dokumenti pokazuju da je CDR platila ukupno 1.48 milijuna dolara u 2004. i 2005. godini za Richardsonov angažman na programima prijevoza. CDR i njegov predsjednik uprave David Rubin, donirali su najmanje 110.000 dolara za tri politička odbora koje je osnovao Richardson, prenose američki mediji. (hina/metro-portal)

05.01.2009. 07:33:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh