« Zdravlje
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
EH, DA ...

Još jedan razlog za seks sa zaštitom - gonoreja

Osim što ne djeluju na bakteriju jeftiniji i stariji antibiotici, zabrinjavajući je podatak da ni nova generacija antibiotika u nekim slučajevima nije učinkovita

Ništa bez kondoma
Ništa bez kondoma (Shutterstock)
Više o

zaštita

,

antibiotici

,

kondomi

,

gonoreja

,

kapavac

,

triper

Gonoreja je bakterijska infekcija koja zahvaća spolne organe, rektum i grlo. Prenosi se nezaštićenim spolnim odnosom, a ukoliko se ne liječi može izazvati neplodnost.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je priopćenje u kojem poziva ljude da koriste kondome pri seksualnim odnosima zbog gonoreje koja se u nekim slučajevima pokazala otporna na antibiotike.

Ovu spolno prenosivu bolest, koju još nazivamo kapavac ili triper uzrokuje bakterija Neisseria gonorrhoae. "Ta je bakterija izuzetno inteligentna. Svaki put kad primjenimo novu seriju antibiotia kako bi liječili infekciju, ona se razvije i postane otporna", objašnjava stručnjakinja pri WHO-u, dr. Teodora Wi.

Na temelju podataka prikupljenih u 77 zemalja svijeta, WHO je izdao priopćenje u kojem upozorava na otpornost bakterije. Osim što ne djeluju na bakteriju jeftiniji i stariji antibiotici, zabrinjavajući je podatak da ni nova generacija antibiotika u nekim slučajevima nije učinkovita.

Prema podacima WHO-a, godišnje se gonorejom zarazi 78 milijuna ljudi, a broj zaraženih je u porastu. Svjetska zdravstvena organizacija taj trend objašnjava sve manjom upotrebom prezervativa i putovanjima na koja se odlučuje sve veći broj ljudi.

08.07.2017. 12:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh