« Zdravlje
objavljeno prije 15 godina
oprez

Još jedan opasan lijek?

Uvijenim diplomatskim riječnikom prokazan lijek kojeg koriste mnogi dijabetičari

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

dijabetes tip 1

,

dijabets

,

nuspojave

,

Lantus karcinom

Četiri istraživanja pokazala su moguću povezanost između uzimanja lijeka Lantusa, sličnog inzulinu, što ga proizvodi farmaceutska kuća Sanofi-Aventis i povećane opasnosti od razvoja karcinoma, izvijestila je u petak Europska udruga za dijabetes (EASD).

EASD je, nakon istraživanja provedenih u Njemačkoj, Švedskoj i Švicarskoj hitno pozvala na dodatna istraživanja o mogućoj povezanosti između uzimanja bistre otopine inzulina glagrinea i povećane opasnosti od razvoja karcinoma.

Farmaceuti iz Sanofi-Aventisa odmah su u svoju obranu izjavili da su rezultati analiza dobiveni iz podataka o praćenju zdravstvenog stanja dijabetičara, pa vjeruju da takav način istraživanja ne može biti dovoljno vjerodostojan da bi se zaključilo kako postoji bilo kakva povezanost između Lantusa i pojave kancerogenih tumora.

Prema njihovim kliničkim istraživanjima, inzulin glargine nije imao nikakve veze s pojavom kancerogenih tumora, stoga smatraju da bi tek u tom slučaju mogli poduzimati određene korake.

Inače, studije su objavljene na stranicama www. diabetologia-journal.org. Istraživanje provedeno na oko 127.000 dijabetičara koji dobivaju inzulin i onih koji uzimaju Lantus pokazalo je da je, statistički gledano, kod druge skupine pacijenata zamijećen veći broj oboljelih od raka.

27.06.2009. 16:47:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh