« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine
MLJAC

Jogurt i kefir stvarno su dobri za vas

Probiotici u jogurtima zapravo mogu smanjiti upalu kako bi ojačali imunološki sustav, zaključila je izraelska studija

Napravite si kefir
Napravite si kefir (Arhiva)
Više o

imunitet

,

jogurt

,

probiotici

,

kefir

Jogurt i kefir rade se tisućljećima širom svijeta, a gotovo svaka zemlja ima neku svoju priču oko toga - kako se i što treba napraviti da bi se na taj način moglo popraviti svoje zdravlje i duže živjeti.

Mnogo je ljudi osjetljivo na laktozu i mliječne proizvode te ih moraju izbjegavati. No oni koji nemaju takvih problema slobodno ih mogu konzumirati. Posljednjih godina znanstvenici su oprečnih miljenja o mliječnim proizvodima.

Dio njih tvrdi da ti proizvodi mogu dovesti do širokog spektra bolesti koje uključuju artritis i depresiju te akne, a drugi pak misle da su mliječni proizvodi korisni. 

Ipak, za one koji jogurte konzumiraju jer, pak, vjeruju u njegove blagodati, sada se mogu veseliti.

Dvoje istraživača koji su proveli sveučilišno istraživanje u Izraelu otkrila su da molekule iz probiotika u kefiru značajno smanjuju razinu zaraze agensom koji uzrokuje koleru.

U naknadnoj studiji, znanstvenici su otkrili da su iste molekule djelovale i kao protuupalna sila protiv nekih modela virusnih bolesti. To je uključivalo "citokinsku oluju", što je imunološki odgovor koji je otkriven kao vodeći uzrok smrti kod pacijenata s Covidom-19.

"Naše istraživanje prvi put osvjetljava mehanizam pomoću kojeg fermentirani mliječni probiotici mogu zaštititi od patogenih infekcija i pomoći imunološkom sustavu", rekao je profesor Raz Jelinek, potpredsjednik za istraživanje i razvoj sa Sveučilišta Ben Gurion na Negevu, piše Eat this

Stoga, napravite si kefir, recimo, i uživajte u okusu i zdravlju!

13.04.2021. 10:45:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    13.04.2021. 11:39
    piti jogurt ujutro je zdravo treba cesto
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh