« Svijet
objavljeno prije 14 godina
PAT POZICIJA

Joe Biden traži formiranje vlade u Iraku

Potpredsjednik SAD-a nada se da će se iračka vlada napokon formirati, a o tome je razgovarao s iračkim čelnicima

Joe Biden Irak
Joe Biden Irak (Getty Images)
Više o

Nuri al-Maliki

,

Joe Biden

,

irački izbori

,

Iljad Alavi

,

Andrea Camilleri

,

Razy Gogone

Četiri mjeseca nakon izbora u Iraku još uvijek nema jasnog pobjednika i nikako da se formira vlada. Potpredsjednik SAD-a Joe Biden danas je zato izrazio nadu da neće više dugo odgađati formiranje vlade, rekli su irački dužnosnici.

Biden je razgovarao s premijerom Nurijem al-Malikijem i bivšim premijerom Ijadom Alavijem koji je osvojio najviše glasova na izborima održanima 7. ožujka. Pritom je Biden istaknuo podršku SAD-a demokraciji u Iraku, rekao je Alavi.

Biden i drugi dužnosnici SAD-a rekli su da je Washington dugoročno predan pomaganju Iraka unatoč planu okončanja borbenih operacija u kolovozu i potpunom povlačenju iduće godine.

>> Biden iznenadio vojnike u Iraku

"Potpredsjednik Biden nije došao s nekom određenom sugestijom nego s interesom za stabilnost Iraka i da ne produžavamo proces formiranja vlade", rekao je Alavi. "Razgovori su tekli u skladu s pravcem potpore demokraciji i rezultata izbora.''

Razgovori o uspostavi vladajuće koalicije i izboru iračkog premijera nisu mnogo napredovali od izbora što izaziva zabrinutost za stabilnost dok pobunjenici nastoje iskoristiti politički vakuum napadima kojima nastoje ponovno rasplamsati opći sektaški rat. (hina/metro-portal)

04.07.2010. 19:39:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh