« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
BLIC:

Jocić osigurao 1,5 milijuna eura za ubojstvo Pukanića

Sreten Jocić je 2006. u Srbiji i Hrvatskoj s predumišljajem oformio kriminalnu skupinu, čije je djelovanje imalo međunarodne razmjere.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić, CROPIX)
Više o

Srbija

,

kokain

,

ubojstvo Pukanića

,

Robert Matanić

,

Luka Matanić

,

Željko Milovanović

,

Bojan Gudurić

,

Joca Amsterdam

,

Slobodan Đurović

,

Sreten Jocić

,

Zdenko Tomanović

,

šverc droge

,

organizirani kriminal

,

Kardinal

,

Amir Mafalani

Sreten Jocić, zvan Joca Amsterdam, osigurao je milijun i pol eura za ubojstvo vlasnika zagrebačkog lista "Nacional" Ive Pukanića, tvrdi u srijedu beogradski dnevnik "Blic", pozivajući se na navode u kaznenoj prijavi koju je protiv Jocića prošle srijede podnijela srbijanska policija.

Plan za likvidaciju Pukanića, Jocić, protiv kojeg se vodi istražni postupak zbog sumnje da je umiješan u ubojstvo, i njegov kum Slobodan Đurović su, po navodima beogradskog lista, "skovali" na sastancima održavanim u crnogorskom gradu Baru, a posljednji sastanak održan je mjesec dana prije ubojstva Pukanića.

Radi organizacije ubojstva, Đurović je, kako se dodaje, četiri puta odlazio u Hrvatsku, gdje se sastajao s Robertom Matanićem koji je bio glavni Jocićev suradnik u Hrvatskoj.

"Sreten Jocić je 2006. godine, s predumišljajem oformio kriminalnu skupinu na teritoriju Srbije i Hrvatske, čije je djelovanje imalo međunarodne razmjere. U grupi su Slobodan Đurović zvani Kardinal, Robert i Luka Matanić, Željko Milovanović... S ovim osobama Jocić je po unaprijed dogovorenom planu izvršio kazneno djelo teškog ubojstva 23. listopada prošle godine. Za ovaj zločin Jocić je osigurao milijun i pol eura", navodi se u prijavi, prenosi "Blic".

Po pisanju tog lista, realizacija plana atentata na Pukanića započela je sredinom listopada 2008, kada su u Zagreb otišli glavni izvršitelji ubojstva, Željko Milovanović i Bojan Gudurić, a prije toga, braća Robert i Luka Matanić i Amir Mafalani radili su na praćenju Pukanićeva kretanja i pripremi zločina.

Oni su, po navodima u prijavi podnesenoj srbijanskom Specijalnom tužiteljstvu, u Zagrebu dočekali Milovanovića i Gudurića i zatim s njima pratili Pukanića, utvrdili njegove kontakte, da bi 23. listopada oko 12 sati izvršilo ubojstvo.

U policiji, po pisanju "Blica", kažu da imaju čvrste dokaze za navode u prijavi, a vjeruju i da bi Jocićevo uhićenje moglo razriješiti brojne likvidacije mafijaških bosova koji su posljednjih desetak godina pod kontrolom držali distribuciju kokaina iz Južne Amerike u Europu.

Beogradski tisak u srijedu je objavio i da je sud odbio žalbu koju je obrana Sretena Jocića podnijela na rješenje istražnog suca o određivanju pritvora Jociću u trajanju od 30 dana. Glasnogovornica Specijalnog suda u Beogradu, sutkinja Maja Kovačević-Tomić izjavila je žalba odbijena kao neosnovana, te da Jocić ostaje u pritvoru.

Istražni sudac posebnog odjela Specijalnog suda u Beogradu pokrenuo je 30. travnja istragu i odredio jednomjesečni pritvor Sretenu Jociću, koji je uhićen 27. travnja, zbog sumnje da je organizator ubojstva vlasnika zagrebačkog tjednika "Nacional" Ive Pukanića.

Jocić je prethodno saslušan na zahtjev srbijanskog specijalnog tužiteljstva za organizirani kriminal koje je istražnom sucu posebnog odjela okružnog suda u Beogradu podnijelo zahtjev za provođenje istrage protiv Jocića zbog postojanja osnovane sumnje da je tijekom 2008. na području Srbije i Hrvatske izvršio kaznena djela zločinačkog udruživanja i teškog ubojstva.

Jocić je na saslušanju u policiji nakon uhićenja odbacio sve sumnje da je umiješan u ubojstvo Pukanića, rekavši da je uvučen u policijsko-političke igre u Hrvatskoj, objavili su beogradski elektronski mediji. Jocić je tada ustvrdio kako protiv njega ne postoji niti jedan dokaz koji ga može povezati s tim ubojstvom. Jocićev branitelj Zdenko Tomanović, koji je prisustvovao saslušanju, rekao je da je njegov klijent kategoričan u tome da ne postoji niti jedan dokaz njegove umiješanosti u ubojstvo Pukanića i da se ne želi se izjašnjavati u povodu glasina. "Na moj zahtev on je odbio izjašnjavati se o glasinama, novinskim natpisima, bilo čijim komentarima, ali je jasno stavljeno do znanja nadležnim organima da će na svaki dokaz pribavljen u skladu s međunarodnim pravom i našim zakonima Jocić izjašnjavati", rekao je Tomanović srbijanskoj državnoj televiziji RTS.

Tomanović je istaknuo kako njegov branjenik smatra da je na taj način, bez dokaza i uz neprovjerene glasine, srbijansko tužiteljstvo "gurnulo svog državljanina u obračune policijsko-obavještajnih struktura i podzemlja u Hrvatskoj", stavljajući mu na teret najteže kazneno djelo te da je njegovo uhićenje "trenutačna politička potreba Hrvatske". (hina/metro-portal)

06.05.2009. 14:46:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh