« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
SUĐENJE SANADERU

Ježić optužuje: Sanader želio primiti mito preko mog računa

Ježićeve tvrdnje odbacuje i MOL, a mađarsko državno odvjetništvo je početkom godine obustavilo istragu protiv predsjednika uprave te tvrtke Zslolta Hernadija

Fotografija vijesti
Više o

Ivo Sanader

,

Robert Ježić

,

afera MOL

Na zagrebačkom Županijskom sudu danas je nastavljeno suđenje Ivi Sanaderu, a na dnevnom redu bilo je ispitivanje krunskog svjedoka u aferi Ina - MOL, vlasnika Diokija Roberta Ježića, prenosi Hina.

Ježić je kazao da ga je krajem 2008. godine na jednom od sastanaka u Sanaderovom uredu bivši premijer, s kojim je bio kućni prijatelj, pitao je li moguće organizirati primitak većeg iznosa novca iz inozemstva koji bi on trebao dobiti.

"Odgovorio sam da u načelu ne bi trebao biti problem", izjavio je Ježić, dodajući da je takav zahtjev prihvatio jer je Sanader 2008. bio jedna od najmoćnijih osoba u Hrvatskoj kojoj se bilo kakav zahtjev ne odbija.

"Posebno za mene koji sam poduzetnik i vlasnik firme ovisne o tvrtkama u državnom vlasništvu. Ja sa svoje strane moram znati da odbijanje bilo kakve zamolbe ili usluge sigurno ne bi bilo blagonaklono gledano", pojasnio je Ježić.

Kazao je da je Sanader taj upit "konkretizirao početkom 2009.", dodavši da bi u svrhu konzultantskih usluga trebao primiti 10 milijuna eura od mađarskog MOL-a.

"Rekao sam da se to može organizirati i da ću se o detaljima konzultirati s kolegama u Švicarskoj", kazao je Ježić. Tvrdi i da je Sanaderu pojasnio da takva transakcija treba biti "izvedena u skladu s poslovnim običajima, da mora imati formalne okvire kao i da novac mora imati i vrijeme koje će proteći da bi se mogao isplatiti".

Na Ježićevo pojašnjenje da takva transakcija zahtjeva oko 20 posto troškova, Sanader mu je navodno odgovorio kako neće valjda njemu naplatiti prioviziju.

Ježić je i u istrazi posvjedočio da je dio MOL-ovog mita Sanaderu isplaćen preko njegovih švicarskih tvrtki, no Sanaderovi odvjetnici u više su navrata isticali kako je, tereteći bivšeg premijera, Ježić želio poboljšati svoj položaj u nizu drugih istraga u kojima ga se tereti za teška kaznena djela.

Ježićeve tvrdnje odbacuje i MOL, a mađarsko državno odvjetništvo je početkom godine obustavilo istragu protiv predsjednika uprave te tvrtke Zslolta Hernadija koji je po tvrdnjama hrvatskog tužiteljstva Sanadera podmitio s 10 milijuna eura kako bi svojoj tvrtki osigurao prevlast u Ini.

Prije nego što je obustavilo istragu mađarsko je tužiteljstvo u nekokoliko navrata odbilo zahtjev hrvatskog Državnog odvjetništva da ispita Hernadija, pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa.

Ježića se, među ostalim, zajedno sa Sanaderom tereti u aferi Dioki. Bivšeg premijera USKOK u tom slučaju sumnjiči da je zloporabio dužnost i Diokiju omogućio struju po nižoj cijeni, a upravu HEP-a naveo i da Ježiću isplati zajam od 15 milijuna kuna. Nakon toga na štetu JANAF-a Diokiju je pokušao pribaviti nezakonitu dobit od 10 milijuna eura, a Ježić ga je zauzvrat navodno nagradio luksuznim BMW-om vrijednim 4,2 milijuna kuna.

08.03.2012. 12:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh