« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci

Jesu li krizu izazvala previsoka očekivanja?

Okrugli stol o stanju na Zagrebačkoj burzi bavio se naivnošću novih ulagača

Poslovni dnevnik je okupio ugledne gospodarstvenike
Poslovni dnevnik je okupio ugledne gospodarstvenike (Ranko Šuvar/CROPIX)
Više o

zagrebačka burza

,

dionice

,

novinarski dom

,

Poslovni dnevnik

Jučer je u organizaciji Poslovnog dnevnika u Novinarskom domu organiziran okrugli stol na temu ‘Lice i naličje burzovne euforije’, koji se bavio krizom na domaćem tržištu kapitala.

Okupljeni su glavni uzrok krize locirali u nedovoljnoj edukaciji novih hrvatskih dioničara. Tako je  direktor tvrtke To One Josip Galinec istaknuo kako je većina od 400.000 hrvatskih građana koji su se upustili u dioničarstvo imalo previsoka očekivanja, pa je razumljivo da su sada razočarani. S Burzom se zapravo nije dogodilo ništa posebno, rekao je Galinec. Stvorena je slika o brzoj i iznadprosječnoj zaradi, tržište kapitala je percipirano kao ‘lanac sreće’ i danas, kada je tržište palo, ljudi su pogođeni i bilo bi dobro da im situaciju pojasni onaj koji im je ulaganje i ponudio, rekao je predsjednik Uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi.

“Tržište kapitala u Hrvatskoj je percipirano kao lanac sreće.”
Emil Tedeschi
predsjednik Uprave Atlantic grupe

Predsjednik Uprave ICF Investa Velimir Šonjoe i predsjednik Uprave Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga Ante Samodol istaknuli su kako regulator nema zakonske instrumente za uspostavljanje financijske stabilnosti. Regulator ne može fond-menadžerima oduzeti pravo da sami upravljaju imovinom svog fonda, upozorio je Samodol.

Sudionici su se složili i da će pozitivan rezultat ove krize biti u tome što će građani naučiti da burza nije mjesto konstantnog rasta, ali i da će se napustiti uniformirano kretanje dionica, tj. da će doći do raslojavanja dobrih i perspektivnih dionica od onih koje to nisu. U ovoj godini gotovo svi očekuju nastavak kolebljivosti tržišta, ali i stabilizaciju.  (HINA)

17.04.2008. 23:45:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh